Ven

Helgen på Ven var över förväntan. Rätt många jag inte hade träffat förr men himla mysiga människor, måste jag säga. Hade i och för sig inte väntat mig nåt annat. Jag fick en liten nytändning inom jobbdelen av det alternativa. Riktigt skönt det med.

Vi hade en liten diskussion om hur vi egentligen står och vad vi gör med händer och kropp när vi står och jobbar inför publik. Fick reda på av J att jag tydligen, när den jag pratar med inte förstår, viftar med högerhanden uppe vid huvudet. Det lät ju helt sjukt och på nåt sätt jättekul. Han trodde att jag säkert gör så när jag pratar i skolan. Jag tänkte att jag skulle ha ett öga öppet för det men fick svar redan idag när jag skulle förklara en grej för maken. Då var handen och viftade vid huvudet. Helt sjuk. Men kul.

Resor

Jag vet inte men jag har nog nån existentiell kris av något slag. Jag vill göra nåt. Missförstå mig inte, jag är jättenöjd med mitt liv, med min familj, jobb, ja, allt.

Men. Igår fick jag ett mejl av en gammal jättemysig kurskamrat. Hon har precis kommit hem från en femmånaders lång resa i Thailand och Indien. Jag skulle också vilja resa. Se nya saker (och nej, då pratar jag inte om charter). Jag har länge sagt att jag vill till Indien men ändå är man på nåt sätt fast i vardagen. Jag är fullt medveten om att det är jag själv som sätter fast mig så det behöver ingen påpeka.

Nåja, ska i alla fall till Ven i helgen med ett gäng människor. Får väl vara nöjd med det lilla, antar jag. Det ska bli jättekul att träffa folket igen. Tillbaka på söndag.


Ett evigt körande

Ibland, oftare och oftare faktiskt, börjar jag fundera på hur man är funtad om man flyttar mitt ut i skogen utan nån sorts möjlighet till bussar, affärer och lite liv. Just nu känns det som att mina dagar går åt att köra barn. Den ena åt ena hållet och den andra åt andra. Min enda tröst är att de flesta turerna med äldsta dottern i alla fall går till körskolan. Tänk om hon kunde ta sitt körkort snart och jag sen kunde muta henne att köra yngsta dottern ibland. I wish. 

 


Hårdrock

Såg på en av mina favoritbloggar att en kille som är hårdrockare blev uppsagd som lärare bara för den sakens skull. Det står även om det i  Aftonbladet. Det var bland det sjukaste jag har hört. Tur att jag inte jobbar på en sån inskränkt skola. Jag tycker att arbetsgivaren fullkomligt ska skita i vad man gör på fritiden och hur farligt är hårdrock? Vad tror rektorn att eleverna lyssnar på själva?

Fast det förstås. Min rektor kanske skulle överväga att inte anställa Elfsborgare. Det kan ju aldrig vara bra för eleverna... Och inte för mig som IFK-are som jobbar ihop med dom.

Arvika

Äldsta dottern som var så arg för att hon inte kunde ta volontärsjobbet på Hultsfredsfestivalen eftersom den krockade med skola, skolavslutning och Turkietresa har nu fått reda på att hon istället fått jobb på Arvikafestivalen. Hon och kompisen bokade tåg igår och allt är klart. De ska vara borta en vecka.

Jag inser ju att jag måste släppa henne nångång, hon är ju 18 år och dessutom väldigt klok, men en vecka? Hur ska jag klara mig? Jag själv flyttade hemifrån är jag var 17 år men att hon skulle vara på väg bort kan jag inte ens tänka på. Att man skulle bli så sjåpig när man blev mamma. Jag hoppas i alla fall att de får kanonkul.

Hemma igen

Så var denna vecka slut och vi är hemma och tillbaka i vardagen igen.

Plus under veckan:
* Vädret. Så skönt att få lite riktig värme. Jag tror inte att vi hade under 30 grader nån dag.
* All inclusive. Att få frukost, lunch och middag serverad har varit skönt men det som var den riktiga fördelen var ju att det bara var att gå och hämta dricka i baren när man ville ha. Barnen har druckit cola för en hel livstid nu.
* Folket. Mycket trevligt folk har vi träffat. Både inhemsk och turister. Kyparna har hårda dagar att "skoja" med barn och ungdomar genom att lägga is innanför tröjorna på dom samt hålla alla på gott humör och mycket mer.
* Familjen. Att sitta och äta ihop, spela lite kort och ha det kul ihop. Det inträffar inte så mycket hemma i vardagen när allt skjutsande, jobb och annat kommer emellan.

Minus under veckan:
* (Skulle kunna säga att det var för varmt på nätterna, över 30 grader och helt stilla, men man får ju inte klaga på varmt väder så jag gör inte det).
* Sängarna. Jösses. De första dagarna låg jag på en säng som var stenhård och fick så klart ont i ryggen. De sista nätterna låg jag i en av bäddsofforna som hade en stång på mitten längs med. Och då var den ändå mycket bättre.
* Maten. Helt ok men så tröttsamt efter en vecka. Typ samma varje dag. Nu åt vi där inte varje måltid men tillräckligt ofta.
* Folket. Turister som inte klarar att stå i kö utan måste tränga sig är rätt trist.

* Flygresan. Att åka hem sent på kvällen, sitta i ett jättetrångt flygplan och vara trött och grinig är ingen höjdare. Men nu är det gjort.Jag vet inte om charter egentligen är min grej. En vecka är mer än nog. Helst vill jag hyra bil eller på nåt sätt komma runt och kolla lite. Det var det ovanligt lite den här resan. Kan bero på att vi styrdes rätt mycket av barnen, de var helnöjda med att ligga vid poolen och stranden.


Fotboll

Sista kvällen i Turkiet var det match mot Kroatien. Vi orkade inte gå nånstans utan satt vid baren och tittade på matchen. Alla anställda var mycket engagerade. Den stackars bartendern sprang som en galning fram och tillbaka för att serva alla törstande turister samtidigt som han ville se TV-n.

När Kroatien gjorde första målet (i förlängning) blev det mycket tyst men när sedan Turkiet kvitterade bara nån minut före matchslut blev de helt galna. De hoppade i poolen med kläderna på och när Turkiet sedan vunnit på staffar började de dansa på bardisken och sjunga och skråla. Riktigt kul att se.

På natten tutades det från moppar och bilar och det var ett ordentligt firande.


Ny upptackt

Igar sag jag nat pa hımlen som jag ınte sett pa hela veckan. Ett lıtet, lıtet fluffıgt vıtt moln vısade sıg försıktıgt pa hımlen och sen försvann det ıgen. Har förstatt att det vısar sıg mycket fler av den varan nar jag kommer hem ıgen.

Slagsmal

I forrgar vıd maten (det ar som sagt buff'e och ett hımla lıv nar alla ska knö sıg före) sa hördes höga skrık ınnıfran matsalen, vı satt pa utsıdan och hade ınte kommıt sa langt an. Det vısade sıg att en hollandsk tjej fatt ett fullstandıgt frıspel pa en norsk man som bara skulle stracka sıg och ta lıte bröd. Hon kastade tallrıken ı ansıktet pa honom och han borjade bloda. Alla kypare sprang dıt och polısen kom och hamtade hollandskan med syter, dotter och mamma. Pa vagen ut skrek hon at en annan man som satt och at och spottade honom ı ansıktet och hon började ocksa, som en galen ko, sparka pa polısen nar de kom. De blev ıvagkorda, kom tıllbaka efter en tımme och sen fıck de bara packa sına grejer och akte fran hotellet. Har ıngen anıng om det blev nytt hotell eller hej da Turıket for dom. Men det var lange sen jag sag nan som var sa fullstandıgt galen.

Poolen

Eftersom vı alla branda oss lite igar (trots att vi lag under parasoll pa stranden) bestamde vi oss for att stanna pa hotellet idag och ragga tag pa nagra skuggstolar. Jag gıck ner forst och hittade nagra dar jag tyckte att solen inte kunde komma at oss och fıck bevisat att mina ''hur solen gar over himlen-kunskaper'' ar lika bra som mina hoger-vansterkunskaper. Det var val ingen plats pa hela hotellet som hade mer sol an dar vi lag.

Kanske ska ut och handla efter maten. Om vi orkar. Det ska bli grillbuff'e och forra gangen det var det orkade vi knappt ta oss upp till rummet igen.

Stranden

Igår var vi på markand. Kul men ungefar sig likt från andra marknader. Yngsta dottern kopte lite klader och vi andra mest frukt och godis. Vi hittade daremot en snygg vattenpipa vi ville kopa for skojs skull. Prutandet ar ju en konst i Turkiet och vi borjar få upp ångan lite. Makens kommentar till forsaljaren om varfor vi borde fa vattenpipan till det priset vi ville var dock lite annorlunda. For att få ner priset de sista skalvande lirena sa han till sist (på engenska) att "vi ar en fattig familj från Sverige. Och vi roker inte ens". Inte vet jag om det var det som gav susen men pipan blev vår i alla fall.

Aldsta dottern har skallt på mig for att jag pratar illa om Familjen från helvetet utan att kanna dom. Så det var ju bara att ta tjuren vid hornen och prata med dom igår. Och nu ar det bekraftat, frun i familj nr två ar helt ok men frun med den skarande rosten ar ding. Totalt. Så nar vi såg att aven dom skulle ner till stranden i dag blev jag ratt knackt, inte ens dar kunde jag komma undan. Fast tillslut var det andå jag som fick bita i det sura applet. Vi (las maken) hade glomt våra pengar och vi (las jag) var tvungen att låna. Av dom!

Dag 2

Lika varmt och soligt idag. Har till och med vagat mig utanfor parasollet. Vill ju inte komma hem helt blek.

''Nan'' undrade om jag var beroende av min dator. Hmm, jag svarar inte pa sa dumma fragor...

Efter middagen ska vi ner och kolla lite affarer, i morgon blir det marknad.

(Familjen fran helvetet har hallit sig lugnare idag)

Turkiet

Har nu landat och sovit en natt ı Turkiet. Helt ok hotell, kanske vi trottnar pa maten men vi behover ju inte ata pa hotellet jamt bara for att vi har all inclusıve.

Familjen somnade allihop och efter att ha haft ratt trist pa rummet bestamde jag mig for att ga ner till datorn en svang. Bara jag nu lar mig tangentbordet... İnte en sıffra ratt, ju.

Satt bredvid en jobbig familj pa vagen ner. Eller de var tva familjer, rattare sagt. Ena frun har rost som en mıustlur, kommer man narmare an 2 meter riskerar man horselproblem. Mannen i samma familj drack oavbrutet pa planetç Barnen ar dock helt ok. Sjalvklart kom dom till samma hotell som oss och jag vet att det inte ar mina beskymmer men nar pappan borjar bli ordentligt dragen redan kl 11 pa formıddagen tycker jag att det ar olustıgt. Speciellt med tanke pa barnen. Familjen som reser ihop med denna familj verkar dock mycket mer jordnara.

Har mest suttit i under parasollet med en bok. Barnen, och aven vi,har badat i poolen och vi har atit och druckit mest hela dagen. Ratt perfekt forstadag. I morgon kanske det blıir lite mer action. Kanske.

Turkiet

Jag har inte packat, jag har inte plockat undan så de som ska bo här slipper komma till en krigszon, jag har inte väckt familjen men än så länge är det väl okej tidsmässigt ändå.

Åker till Turkiet idag. En vanlig charterresa med all inclusive av bambanivå (tror jag) men det ska ändå bli så skönt. En första vecka av semestern att bara koppla ner och komma ner i varv. Har inte packat böcker än och det måste göras. Har däremot laddat Ipoden med både musik och bok.

Jag ska bara slöa, sola, bada, äta, dricka och allmänt ha det skönt. Ingen dator (kanske...) och ingen mobil.

Så, ingen svensk midsommar för oss i år.

Förbjuda saker?

Jag brukar inte förbjuda mina barn att göra vissa saker. Vill de åka till kompisar så får dom det. Vill dom åka in till stan eller Liseberg så får dom det. I alla fall 19 gånger av 20.

Idag kom äldsta dottern hem och berättade att hennes kompisar ville åka iväg ikväll. Det ville inte dottern. Kompisarna har försökt att övertala henne via telefon och efter sista samtalet kom hon lätt frustrerad ut till mig och frågade om jag inte kunde förbjuda henne att åka iväg. Visst, det kunde jag väl göra för att underlätta för henne om hon vill det. Men nu har hon börjat fråga varför hon inte får åka (hallå eller?) så jag får sitta och komma på argument som jag inte har för att hon ska få stanna hemma. Livet i vår familj i ett litet nötskal. Men det är väl utvecklande för mina argumentationskunskaper, antar jag.


Hundar

Har gått och varit irriterad på grannens hundar en längre tid men har jag gjort nåt åt det? Nej.

De står i hundgård hela dygnet och en av dom får sina skällryck och skäller så vi vaknar (om vi sover) så mina massagekunder hoppar ur bänken av chocken, så jag blir allmänt galen.

Jag har tänkt att prata med dom när jag har sett dom ute men vi har lyckats gå om varandra under en längre tid så följaktligen vet de inte hur mycket hundarna hörs till oss. Hundarna står bakom deras stall så jag tvivlar på att dom hör så mycket av det själva.

Idag, min första lediga dag, började de skälla kvart i sex och sen höll dom på till kl sju, då gav jag upp. Jag stormade upp och ringde till grannen, inget svar. Det slutade med att jag skickade ett mejl. Det känns ju lite så där bra men nu måste de bli tysta. Innan jag blir galen på allvar.

Det jag retar mig på mest är mig själv som inte sett till att jag pratat med grannarna för länge sen. Då kanske det hade varit över nu.


Bloggkoll

Fick tips på en bra sida idag. En sida som håller koll på de bloggar man följer så man slipper gå in och kolla på allas sida varje gång. Nu får man alla på ett och samma ställe. Rekommenderas. (www.bloggkoll.com)
Skulle sätta in en knapp så man kom direkt men jag orkar inte leta bland koderna så det får vara.
Sommarlov!

Äntligen sommarlov. Är hemma från folkhögskoledagarna som jag tycker var ovanligt bra. Igår hade vi en fantastiskt bra föreläsare som pratade om hedersrelaterat våld och kulturkrockar. Idag gick vi igenom utvärderingar och kollade på vad vi kan jobba på att förbättra tills nästa år. Känns bra.

Igår kväll var det ju så klart mest fotboll i huvudet på många av kollegorna (som vanligt). De hade laddat upp med storbild, tröjor och öl... Före matchen hade festkommitén en fotbollstävling där de skulle ta fram de fem som de trodde skulle veta mest om fotboll. Jag trodde knappt mina öron när de ropade upp mitt namn som nr fem. Jag fick inga poäng heller, så klart. Å vann med 5 mot 1. När jag sedan "skällde" lite på L så sa han att han trodde att jag var duktig på fotboll eftersom jag alltid pratar om IFK. Han hade inte fattat att mitt IFK-prat främst var som motvikt för alla fanatiska Elfsborgare på jobbet.

Sa hejdå till C idag. Vi bestämde att jag skulle åka och hälsa på henne i Falun i höst. Men vad tomt det kommer att bli!

Nu är det sommarlov! Yes! Ibland får man vad man förtjänar!


Folkhögskoledagar

Dags igen. Inför varje sommarlov slutar vi med ett par dagar på en folkhögskola. Det kommer föreläsare, vi utvärderar året som gått och har det trevligt ihop. I år antar jag att ingen har missat att Sverige spelar sin första match just idag och är det nåt som de flesta av mina kollegor lever för så är det fotboll. Igår satt dom och pratade om storbildsskärm och hur vi kunde ordna att vi fick nåt att äta i halvlek. Det pratades inte speciellt mycket om varken föreläsare eller utvärderingar. Det är inte så svårt att se vad som är viktigast för dom.

Också som vanligt sitter jag här med blandade känslor. Att få sommarlov är ju kanonskönt. Verkligen. Men samtidigt vet jag att jag kommer att få lite separationsångest över att inte träffa några av dom på så lång tid. För att inte prata om C som inte ska jobba nästa läsår. Henne träffar jag ju inte förrän jag åker upp till hennes nya stad på höstlovet.


Igelkott

Vi har blivit med igelkott igen. För några år sen hade vi en som bodde här under huset men han/hon tröttnade och gav sig av. Nu har det kommit en ny. När vi läste tidningen insåg vi varför. De håller på att svälta ihjäl. De har varken vatten eller mat eftersom det är så varmt. Alla maskar och andra godsaker finns utom håll för dom.

Tipset i tidningen var att man skulle ställa ut vatten och kattmat (torrfoder) så det gjorde vi. När maken kom närmare började den att morra men när han la ner grejerna och backade blev den glad igen.

Vi får väl se hur länge han/hon blir kvar. Tills regnet och maten kommer tillbaka?

Festen

Så var det då äntligen dags. Jag hade börjat förbereda det jag kunde redan dagen före men ändå blev det ruskigt tajt i slutet. Bland annat fick kollegorna C, E och A göra tårtan precis innan den skulle serveras.

Innan dess blev det så klart mat. Och en egopoängpromenad. Till min förvånan var det ingen av de jag trodde skulle vinna som vann. Antar att frågorna var lite väl svåra.

Vädret var helt på vår sida. Vi insåg ju att folket inte skulle rymmas i partytältet så jag har hållt andan hela veckan och hoppats på att solen och värmen skulle bestå.

Kollegorna hade även gjort ett test för att se om jag platsade i skaran av 40-åringar. Jag fick utmana gästerna på olika grenar, rita, såga, sticka, geografi och musikhistoria (historia och historia, från början av 80-talet). Jag vann alla delgrenar förutom såggrenen. Den förlorade jag stort mot E. I den sista tävlingsgrenen fick jag möta maken i ett sorts mashmallowsprattest. Vi skulle ta in en mashmallow i munnen (utan att tugga) och prata. Maken klarade inte sju, det gjorde jag. Rätt många tog kort, vet inte om jag vill se just dom. Hur snygg är man med mashmallows i hela kinderna?
Många av gästerna kom även fram och sa att jag har så underbara kollegor. Vad kunde jag svara annat än: "Jag vet". Dom är ju det. Helt underbara.

Det blev en helt jätteperfekt dag/kväll/natt. Jag fick till och med sitta uppe tills det blev ljust igen. Nåt som jag alltid vill göra åtminstone en natt varje sommar. Tack för det A och D.

Men nu måste det väl vara slut på firandet? Nu har jag firat min 40-års dag i en och en halv månad lite drygt. Nu får det vänta till jag fyller 50.

Förberedelser

Stolar och bord hämtade, tårtbottnar bakade, potatisen förberedd, öl och vin på kylning, allt handlat, bra väder beställt och jag håller på att fixa musiken. Jodå, det blir nog fest i morgon ändå.

Om jag har räknat rätt så blir vi dryga 30 pers (om man inte räknar barnen. Eller barnen och barnen. De är ju mellan 13 och 18). Med dom har jag ingen aning om hur många vi blir. Får bara hoppas att maten räcker.

Några av dom som kommer har jag inte sett på rätt lång tid, somliga ser jag varje dag (kollegor bland annat). Ska verkligen bli jättekul.

Avslutning

Så, nu var det dags igen. Eleverna har slutat och jag sitter här med mycket blandade känslor. Självklart kommer jag sakna dom men samtidigt vill jag ju att de ska vidare. Inte sitta på IV hela livet.

Solen sken, som vanligt, under mina år på den skolan har det inte regnat en enda gång. Jag fick lite kramar av eleverna och även ett litet speciellt minne som nu står vid mitt skrivbord.

Jag önskar er ett stort lycka till!


Disco

På jobbet får vi varje vecka ett litet papper där det står om möten, vem som är var när och så. Idag stod det att det var disco i lag 3:s arbetsrum. Ingen tog väl det så allvarligt men under dagen kom det upp påminnelselappar över hela skolan så de flesta gick dit.

Där hade en del av dom klätt ut sig i tidsenliga kläder, peruker och KT hade vita dansskor och var hur diktig på att dansa som helst. Det stod dricka (alkoholfri), nötter och lite frukt på ett bord. Dessutom hade de ställt upp storbildskanonen så på väggen visade de en finsk (!) "lär dig dansa disco-film" från Youtube. Det var en helt underbar filmsnutt. Se själva:

 

Det är ju tur att inte eleverna såg oss när nästan hela personalstyrkan stod framför storbilden och härmade mannen i vitt.

Sena människor

Förr när jag skulle träffa min mamma eller syster lärde jag mig rätt snabbt att de hade en speciell klocka. Skulle vi träffas kl 12 så var de där kvart i. Det innebar att de tyckte att jag var sen när jag kom kl 12. Det här lärde jag mig så efter ett tag var jag också där kvart i.


Det här sitter fortfarande i. Jag är i princip aldrig sen. Klart det kan bli så nångång men mycket, mycket sällan. Jag tycker att det är rätt oartigt att vara sen. Varför skulle min tid vara viktigare än den som väntar på mig? Vad för rätt har jag att ta deras tid hur som helst?


Nu har jag ändå några i mitt liv som alltid, och jag menar alltid, kommer försent. Varför ska jag stå och vänta på dom varje gång? Ska jag lära mig tålamod eller är det för att jag ska få fler gråa hår? Är det för att de alltid har blivit försenade av anledningar som ligger utanför deras förskyllan eller är det för att jag ska få högt blodtryck? Är det för att jag ska lära mig att koppla av i nuet eller är de utskickade för att lära mig nåt annat? Ingen aning men irriterad blir jag.


1 juni

Brukar alltid ge mina kollegor den här varje år och dessutom läsa den för mina elever men nu inföll ju första juni på en söndag så, håll till godo! Första gången jag ramlade över den var när vi städade ut mormors lägenhet när hon skulle flytta till hemmet. Jag tog hand om den handskrivna lappen som hon hade på insidan av ett köksskåp och nu har den följt med mig sen dess.

1 juni

Var glad, min själ, åt vad du har 
nu har du hundra sommardar 
och denna är den första.                             
När solens lopp sin ände tar                             
så har du nittionio kvar,                             
och någon blir den största.    
                            
Giv noga akt på var du står                            
i morgon är med ens i går,                             
det går så fort att vandra.                             
Lägg märke till att vad du får                             
är hundra sommardar per år.                             
I morgon är den andra.            

                                        


RSS 2.0