På väg på nyårsfest

Gott nytt år till er alla!

Hallen börjar blir klar

Maken har jobbat på bra de senaste dagarna och hunnit måla nya hallen, den blev brandgul. Mer brandgul än han ville och lite mindre än jag ville, men det känns som en helt okej kompromiss. Han har även lagt klinkersern (vad det nu kan tänkas heta i bestämd form plural). Det blev jättebra. Det är ju till och med så jag börjar tro på att slut på just det här bygget.

Var på bio ikväll. Förtrollad. Jag skrattde högt flera gånger, jag gillade den. Rekommenderas till de flesta åldrar. Var och såg Guldkompassen häromkvällen, inget jag skulle rekommendera även om jag gillade själva idéen. Den var för hafsigt gjord, tycker jag. Men maken gillade den.


Alla hemma

Har hämtat hem dottern idag. Alla värden bra, hon är bara lite trött och sönderstucken av droppnålar, blodprovsstick osv.
Dom tror att allt startade av en kombination med en missvisande blodsockermätare och en infektion. Men men, nu är det bra i alla fall.

Fortsatt sjukhus

Äldsta dottern flyttades till Borås lasarett idag. Det känns bra, det är ju det vi hör till egentligen. Nu ligger hon i ensamrum med TV, dvd och video istället för ihop med en äldre dam och herre som både snarkade och fes högljutt.

Om alla värden sköter sig och hon äter som hon ska, får jag hem henne i morgon efter lunch igen. Så skönt. Får hoppas hon är riktigt bra till nyår så hon inte missar maskeraden som hon sett fram emot länge.

Barn på sjukhus

Var i Borås för att, bland annat, kolla på färg, vi lyckades enas om en "mildare" brandgul. Färgmannen var helt på min sida, han kallade färgen "mesorange".  Men det kändes i alla fall bra när vi åkte därifrån.

Sen ringde äldsta dotterns farföräldrar och sa att äldsta dottern som är där på minisemester blivit sjuk, det blev värre under dagen och slutade med ambulansfärd till Sahlgrenska. Helt plötsligt har brandgula väggar ingen som helst relevans. Hjärtat började slå i 190 och det var bara att vända bilen, lämna yngsta dottern hos en kompis och åka till Göteborg.

Nu slutade det bra, det var en felaktig dosering av insulin som ställt till allt, hennes olika värden var katastrof, hon fick en massa olika mediciner och låg på akuten ett par timmar innan det lugnade ner sig. Nu ligger hon kvar på en avdelning ett tag men kommer att bli bra. Min puls har lugnat ner sig men man får allt en ordentlig tankeställare. I morgon bitti ska vi tillbaka upp och se när vi får ta med henne hem igen.

Färgdilemma

Var iväg med maken för att köpa färg och klinkers till nya hallen idag. Vilka klinkers vi ska ha på golvet blev inga problem alls att komma överens om. Det blev en mörk, nästan svart, enkel snygg. Men färg på väggarna? Jag vill ha brandgult. Rätt ljust men ändå inte så det förväxlas med alla toner i beige, gult, aprikos och persiko, vilket käre maken är ruskigt nära att komma i sina önskemål.

Han påstår att en lysande brandgul hall signalerar att man har kommit till en cirkus. Och vad då? Det är ju inte så långt från verkligheten.

Kampen går vidare i morgon. Wish me luck!

Juldagen

En rätt skön dag. Inga måsten, inte krav (inte för att jag brukar känna så mycket annars heller men ändå). Äldsta dottern åkte till släkten i Gbg, yngsta dottern tog hit kompisen som i princip funkar som ett barn i familjen. De har varit oåtskiljaktiga sen ungefär 3 månaders ålder.

Var ute och gick två timmar i regn på dagen. Skönt att få röra sig efter all mat och godis. Rätt lite folk ute.

Nu hägrar TV och lite mer julgodis.

Julafton

Vaknade tidigt (huvudvärk, glömt kaffet igen). Alla sover, tyst det är i huset, förutom katten som kom upp och småbet mig i näsan.

Har slagit in de sista julklapparna och lagt dem under vår pyttelilla gran, sitter och njuter av lugnet. Snart lär yngsta dottern vakna och vara lite småspänd på paketen. Den äldsta lär sova tills vi väcker henne. Utdelning när alla vaknat och ätit frukost.

Vi tar det rätt lugnt på julafton. Vi åker till mina föräldrar en sväng, tittar på Kalle och ännu viktigare Karl-Bertil, äter, delar ut lite julklappar (igen) och åker hem igen. Hemma ikväll väntar nån halvdålig film och glögg. Det är nog riktig jul för mig.

TILL ER ALLA, EN RIKTIGT GOD JUL!

En bild på när äldsta dottern försökte dekorera katten förra julen. Det var väl så där kul, tyckte han.


image10


Glöggmisstag

Eftersom mina glasflaskor inte räckte till glöggen jag gjorde var jag tvungen att hälla upp slutet i en gammal PET-flaska. Det är den vi håller på att dricka upp först. Igår trodde maken det var cola i flaskan och hällde upp i ett glas. Minen när han tog en jätteklunk var oslagbar.

Och vem säger att skadeglädje inte är den enda sanna glädjen?


Vintersolstånd

I morgon är det vintersolståndet och då blir det äntligen ljusare igen, kl 6.16 vänder det. Jag hoppas att ni alla kommer att fira ordentligt, sen om ni gör det enligt egen tradition eller om ni tänker hänga upp styckade djur i träd enligt den fornnordiska religionen, det är helt upp till er.

Solen

Såna här dagar när man inte ser solen alls utan bara lever i ett grått och svart töcken får mig ibland att tänka på en rätt grotsk saga jag hörde en gång när jag var barn. Den handlade om några barn som bodde på en plats där solen bara kom fram en dag var tionde år (eller var det var). En av flickorna kom i alla fall ihåg solen och gick och berättade för de andra barnen om den. De trodde henne inte utan trodde att hon ljög. En dag tröttnade de på flickans prat om att hon sett solen så de låste in henne i ett mörkt rum och så klart så kom solen just den dagen. Barnen blev så fascinerade av att verkligen se och uppleva solen att de glömde att flickan var inlåst. Hon missade allt .

Jag börjar fundera på om jag också missat den? Finns den kvar eller är den borta för alltid eller för tio år? 

Sen funderar jag ju även över kontentan av sagan, att barn som tror att andra ljuger får belöningen medan det ärliga barnet blev inlåst och missade allt? Eller jag kanske kommer ihåg sagan fel?

Ögonbryn

Äldsta dottern har en lätt sadistisk ådra. Den brukar visa sig genom ett hysteriskt ögonbrynsplockande på alla som kommer i närheten. Maken är den som oftast ligger i skottgluggen. Man ser riktigt på henne hur hon njuter av att pina andra genom att, med pincettens hjälpt, långsamt, långsamt dra ut ögonbryn för ögonbryn på andra.

Igår när det var kalas fick hon sitt lystmäte tillgodosett. Hon hann vara på både moster och mormor.

Kalasat klart.

Nu är makens kalas över. Det var inte så mycket folk här, bara mamma och syrran och systersonen men det räcker till. Idag var det som vanligt. Massa prat, alla pratar i munnen på varandra. Man får vackert be nån hålla mun en stund om man vill säga nåt som man själv tycker är viktigt.

Äldsta dottern tittade sig oroligt omkring efter en stund och funderade på hur det skulle gå för hennes blivande barn att umgås med oss. Jag är rätt lugn. Barnen växer ju in i uppgiften, då blir det ju värre för hennes man.

Mamma fick i alla fall lite vin till smörgåstårtan så hon blev nöjd, systra fastnade i min gamla skolkatalog och berättade vilka av de jag knappt kommer ihåg, hon sett den senaste tiden. Systersonen sprang omkring och tränade fotbollstrixande med en innebandyboll. Yngsta dottern somnade, katten gick ut och maken smet ut i vardagsrummet till tv-n.

En vanlig kalaskväll hos mig.

Klar!

Idag har jag gjort de sista av mina kursläxor. Om man bortser från att läsa en bok och skriva lite reflektioner kring den men det ser jag inte som nåt ansträngande. Jag har nu gjort tio privatkonsultationer och två gruppträffar. Så skönt att vara klar före jul, trots att vi hade februari ut på oss.

Jobb väntar i veckan, i morgon först på skolan och sen lite hemma men jag räknar med att vara kl vid 19 så det är lugnt. Sen på tisdag ska vi ha kalas för käre maken (som egentligen fyller på onsdag) men släkten kunde inte komma då eftersom systersonen ska ha fioluppvisning då. Så synd att jag missar det...

Plutande munnar

Yngsta dottern räckte fram sitt hårspray idag och tyckte att jag skulle lukta på det. Jag lydde så klart. Då frågade hon varför jag gjorde sån min. Jag ränkte efter, och jovisst liksom plutar jag med läpparna när jag ska lukta på nåt.

Som en liten högst ovetenskaplig test har jag gått runt och bett folk lukta på olika saker för att se hur de gör. Samtliga plutar med läpparna (i alla fall när det är en parfymflaska de ska lukta på. Jag har gått och skrattat åt käre maken hela dagen och han har kontat med att jag inte har nån humor. Hah, han skulle bara veta. Är det nån som har humor i vår familj så är det jag.


 

julning

Vaknade med en känsla av att: här ska göras nåt. Idag ska jag städa och jula. Har inte fixat nån gran än men resten kanske kan bli klart?

Ska bara först sätta mig vid frukostbordet, lyssna lite på radion, läsa tidningen och ta det lugnt.

Godis

När jag ändå åkte tre mil (enkel väg) för att hämta ett rekommenderat brev med en kod som, på grund av makens välmening, redan var spärrad så tyckte han att jag skulle passa på att köpa lite smågodis till honom. När jag stod där med påsen i ena handen och sleven i andra slog det mig att jag fortfarande, efter 15 år, inte vet vad han gillar. Jag vet en del men varje gång jag köper godis till honom slinker det med saker han inte äter. Han är i sin tur inte ett dugg bättre. Han säger ofta: "Du brukar ju ALLTID äta såna" om saker jag inte skulle komma på tanken att köpa. Jag vet inte om man ska tolka det här som ointresse eller som att vi fortfarande hittar nya saker hos varandra. Jag skulle tippa på alternativ ett...

Fel dag

Detta startade som en sån där dag som bara var totalfel. Allt strulade och dessutom hade jag tusen saker jag var tvungen att göra och stresshalten var rätt hög innan jag ens lämnade huset. Jag blängde ilsket på folk som vågade sig i vägen när jag var i affären, det rök nog rätt friskt genom mina öron när nån hade ställt en kundvagn i vägen.


Min målarfröken/konstlärare var också i affären men en bit bort så jag fick inte pratat med henne. Kanske lika bra det, för hennes skull. Fast å andra sidan tror jag att om jag hade sagt att det idag var en svart och spygrön dag, så hade hon förstått hur jag menade.


Maken som ringde hörde på mig att det var lite för mycket så försökte hjälpa mig med ena problemet vilket slutade i att han snurrade till det ännu mer så jag får nog vara lycklig om jag nångång får ett nytt bankkort som funkar.

Hur som helst stannade jag på tappen och köpte tidningen (vilket jag glömde i affären). Där arbetade idag en man som jag brukar prata med en del. jag gjorde honom en yttepytteliten tjänst för nån helg sen och nu sa han att jag var så snäll. All min ilska och stress bara försvann. Nu orkar jag till och med ge mig ut igen.


Tjuvstart på Lucia

Ett dagis ligger mitt emellan skolan jag arbetar på och de inlånade lektionssalar vi har i grannhuset. Jag brukar säga att de barnen är de mest härdade i Sverige. De får både se och höra en hel del på dagarna när eleverna går förbi. (Fast å andra sidan såg jag också en tvåmeterselev bli jagad av en ilsken treåring med pinne för några år sen så jag tror de klarar sig)

Varje år lånar i alla fall dagiset vår matsal och har sitt lussefirande för föräldrarna där. Som tack brukar de ta med barnen in på ett onsdagsmöte och så lussar de för oss i personalen. I dag var det dags.

I år fanns där fem lucior och tre tomtar (en av dom riktigt liten). Dagispersonalen sjöng för fulla muggar, tjejerna stod och kliar sig i hårbotten så den glitterprydda kronan åkte på sniskan och den lille tomten såg livrädd ut varje gång de kom till Tipp tapp, eftersom det var då barnen riktigt kom igång och sjöng.

Chefen brukar tycka synd om barnen och lider varje år. Han är helt säker på att de bara längtar tills det är klart så de kan få sin fika och godispåse men jag får allt en liten tår i ögat. Jag skulle bli besviken om de inte kom tillbaka nästa år.


Jullov

Nu behöver jag jullov. Mörkret tar snart knäcken på mig. Becksvart när jag åker hemifrån, sen inne hela dagen, och mörkt när jag åker hem igen. Trött, trött, trött. Gjorde mitt sista kvällsjobb före jul igår, det känns bra i dubbel bemärkelse, dels för att jag får vara ledig och dels för att det gick bra.

Har nästan helt klart bestämt att jag går upp till 80% från och med januari. Det ska bli kul. Hoppas jag.

Pepparkakshus

Syster med son var här i natt. Hon tittade på vårt pepparkakshus och berättade att hon också tänkt göra ett. Det var bara det att när hon smält sockret i en teflonpanna kom hon på att det kanske inte var så bra för teflonet. Då tänkte hon (inte alls?) att hon skulle hälla över den smälta sockerlösningen i en engångsplatsmugg istället. Självklart smälte muggen, det rann kokande smält socker över hela bänken, ner på skåpen, in emellan skåpsdörrarna, in i gångjärn och överallt.
Sonen (8 år) kom ut i köket och sa: "Herregud", sen gick han igen.

Syster fick tillbringa flera timmar med att banka loss bränt socker med en kniv från halva köket.

Och jag som trodde att smarthet var nåt genetiskt, får inte hoppas det...

Affären

Har i mitt lilla hus där jag har behandlingar och konsultationer även en liten liten del affär. Där säljer jag rökelser, kort, smycken, stenar m.m. Det här startade jag med mest för skoj skull. Jag brukar inte ha öppet på det sättet som affärer normalt är öppna. Jag säljer till dom som kommer till mig för behandlingar.

Idag ska jag däremot testa om det kommer något folk. Jag har inte annonserat, bara skickat ut till mejllistan att jag kommer att ha öppet mellan 11-15 och bjuda på lite glögg och pepparkakor. Jag skulle bli förvånad om det kommer nån alls. Vi får se.

Nya ord

Kollegan B berättade om att hans dotter och dotterson höll på att baka för fullt en dag. Barnbarnet tyckte det var jättemysigt så efter ett tag gick han fram till sin mamma, kramade om henne och sa:

-Mamma, du är så bakfull!

Helt lysande.

Klagomål

Har av den gode Martini fått klagomål på aktiviteten på min blogg. Han tycker att det händer för lite här men vad ska jag säga, lever man ett händelsefattigt liv så gör man. Min blogg speglar mitt liv.

Jag antar att han inte vill läsa om när man ska använda orden mindre respektive färre så därför är jag tyst en stund till. Men vänta bara, jag kanske kommer tillbaka redan ikväll.

Har i alla fall fått godkänt på högskoleuppgift nr 2 och sitter som bäst och sliter med trean.

Inget nytt under solen

Här händer inte ett dugg.
* Funderar på om jag ska gå upp i tid på jobbet. Det är så kul att jobba nu. Men är det kul om jag ökar 20%?
* Har varit duktig på läxorna på ena skolan. Har nu gjort mina tio enskilda och den ena av gruppjobben. Bara ett gruppjobb kvar nästnästa vecka.
* Har dock inte gjort senaste inlämningen till högskolan men jag har några dagar på mig.
* Har fastnat vid Tradera igen. SItter och köper lite små roliga saker som jag inte alltid behöver.
* Satt och kollade på adventskalendern idag, käre maken och jag. Inte ett barn i närheten. Maken tyckte den var lite trist men jag försökte förklara för honom att vi egenligen är fel målgrupp. Vet inte om han förstod.

Ja, typ så. Inte ett dugg. Folk omkring mig åker utomlands så det står härliga till. Vännen M åker till Egypten på fredag, kollegan P åker nästa vecka. Jag blir kvar i kalla, mörka, blåsiga och regniga Sverige. Men om 18 dagar vänder det. Då blir det brakfest och ljusare och ljusre för varje dag. Yes!

Julbord

Var iväg på julbord igår med käre makens kollegor. Man kan ju säga som så här. En hel del av dom hade jag inte umgåtts med om de så var de sista människorna på jorden. Folk som bara kan prata om alla fräcka saker de har köpt, hur mycket pengar de tjänar och vilka coola människor de umgås med ger mig absolut ingenting. Så trist. Tur att inte alla där var sådana.

Vi bussades iväg och åkte ribbåt, badade i badtunna och åt sen. Helt ok. Båten var kul, badet var också kul, lite väl kallt vatten bara och julbordet var som julbord brukar. Men när mimosasalladen är varmare än Jansson blir i alla fall jag lite skeptisk.

RSS 2.0