Men

Everything before but is bullshit, hörde jag på radion häromdagen. Det här pratade kollegan Å och jag om för nåt år sen och slutade med. Ordet "men" är inget vidare.

Du har gjort ett jättebra jobb men...
Du är det vackraste jag sett men...
Du skriver väldigt bra och förklarar hur du tänker men...


Köpenhamn

Var en snabb vända i Danmark idag, i alla fall tre av fyra i famijlen, yngsta dottern ville hellre vara med kompisen. Åkte till Helsingborg och över till Helsingör. Stannade på "vanliga" stället och bunkrade upp med lite öl. Och ja, faktiskt rätt lite. Och inget vin.

Åkte vidare till Louisiana och tittade på en fruktansvärt grotesk utställning av Lucien Freud. Han målade människor som såg helt döda ut, speciellt hemsk är den nakna damen på mage.
Däremot var utställningen med foton av Richard Avedon riktigt läcker även om jag tycker det är rätt deprimerande att titta på foton av folk som jag vet nu måste vara döda.

Gick en sväng på Ströget, spenderade lite pengar hos systrarna Grene som alltid. En riktigt kul affär.

Höstlov

Äntligen höstlov. Hade planerat ledighet men jag fattar inte hur jag bär mig åt. Inte en ledig dag har jag. Och dessutom en jätteläxa (om om begreppen centraletik och signaletik) på min kurs, den ska vara inne senast söndag men böckerna får jag tag i tidigast på onsdag. Lyckat. Men men, det ger sig.

I morgon ska vi i alla fall till Danmark en sväng över dagen. Louisiana, ströget och öl. Räcker väl som plan?

vintertid

Tänk att en liten ynka timme kan göra sån skillnad? Klockan är drygt halv tio och jag är svintrött. Lika svårt har jag på vårkanten när jag helt plötsligt ska upp i ottan. Jet lag i Sverige? Låter ju bara fruktansvärt korkat.

Ordbok

Vi har kommit på att alla i familjen använder ord som inte finns i ordboken. Funderingarna på att trycka en egen bok har snuddat våra huvud men fyra ord i en ordbok kanske blir lite väl tunt?

Ordet jag använder har jag använt sen jag var liten. Det tog lång tid innan jag insåg att det inte fanns. Jag trodde att det kommit från kompisar , mamma (från Halland) eller pappa (från Uppland) men ingen ville kännas vid det. Jag kan inte förstå varför. Det är ett utmärkt ord. Gottligt, som betyder ungefär gott och väl. "Du behöver inte skala fler potatisar, det räcker gottligt". Ingen fara att nåt tar slut, alltså.

Maken säger "dekidalier" eller möjligtvis "dekedalier", jag vet inte hur det skulle stavas, själv föredrar jag första varianten. Det betyder ungefär "hålla på att vela". Han använder det dels i meningen "Håll inte på med så mycket dekidalier" men även i uttrycket "Mycket snack och lite dekidlier" (där jag och många med mig skulle säga "Mycket snack och lite verkstad").

Yngsta dottern går runt och säger att hon eller nån annan är så "flumsig". Det är nån blandning mellan flummig, flamsig och knäpp. "Idag i skolan var jag så flumsig".

Äldsta dottern är väl den som faktiskt har byggt sitt ord utifrån nån sorts logik. Hon säger "polylog". Det är som en dialog fast det är fler som deltar. Det här ordet finns om man googlar på det men i olika betydelser men det verkar inte vedertaget. Än. 
 


13 år

Idag för tretton år sen föddes du, min yngsta dotter. Det känns både som igår och som evigheter sen. Jag har svårt att förstå att jag har haft ett liv utan dig. Första tiden på Sahlgrenska blev omtumlande. Du fick en infektion och hade väldigt lågt värde på dina trombocyter. Du med dina dryga 4 kg fick ligga på prematuren med de förtidigt födda. I baljan bredvid dig låg ett tvillingpar som vägde 1 kg var. Antibiotika fick du i dig via en slang i huvudet.


När du var riktigt liten var du så lugn. Du skrek nästan aldrig men när du gjorde det lät det som "nää". Det fick en dam i stan en gång att vända sig om och säga "Vad duktig hon är, kan hon redan prata?". Då var du tre månader.


När du började röra på dig var lugnet över. Du vandrade upp för stegen till vinden när du var åtta månader, på dagis fick de vända på handtagen för om du kände för att gå ut, så gick du ut. Du har alltid varit egensinnig. Du vet vad du vill och ser på ett eller annat sätt till att få det.


När Astrid Lindgren dog ringde du runt till dina kompisar och bjöd in dom till en Astrid Lindgrenfest. De skulle vara utklädda och allt skulle ha Lindgrentema. Det var bara det att du inte frågade mig eller din pappa först. Så efter att ha ställts inför fullbordat faktum var det ju bara att förbereda festen.


Den första tiden på dagis var du inte helt förtjust. Du var lite avvaktande men "adopterade" städerskan R och gick bakom henne i två dagar med en egen sopborste, sen var det fullt ös igen. Du har alltid haft en tendens att lita på folk.


När vi var på Mallorca när du var runt 8 månader brukade du krypa runt till folk och le till dom för att få lite uppmärksamhet. Spanjorerna smalt. Svenskarna var mer hårdflörtade.


Du har alltid levt i din egen värld. När du var liten kunde du gå fram till främmande personer och ställa dig och lyssna på vad de sa till varandra. Du brukade också försvinna på små egna promenader, det gällde att ha ögonen på dig hela tiden. När vi skulle till Eurodisney när du var 4-5 år blev min vän P helt hysterisk. Hon sa "Ska yngsta dottern följa med?? Henne måste du ha i band!!". Hon var rädd att du skulle försvinna.


Försvann var precis det du gjorde i Kållereds köpcentrum, då var du strax över året. Vi var och handlade skor till storasyster. Mormor, moster och jag var alla lika övertygade att någon av oss hade koll på dig men helt plötsligt var du borta.  Vi började springa omkring och leta, moster hittade dig till slut en trappa upp hand i hand med en dam som såg väldigt förvirrad ut. Hon hade hittat dig och visste inte vad hon skulle göra. Du såg dock rätt nöjd ut. Fortfarande när jag tänker på att du åkte rulltrappan upp själv när du så nyligen lärt dig gå blir jag kallsvettig. Vad som helst hade kunnat hända. Din skyddsängel har jobbat på bra under åren.


När du fastnade i dina tankar kunde man säga vad som helst i din närhet utan att du hörde. Vi hade mycket väl kunnat sitta och prata om vad vi skulle köpa till dig i julklapp utan att du uppmärksammade det.


Åren gick, du började skolan. Du har även provat på mängder med olika fritidsintressen, till exempel ridning, teater och piano men det var inte förrän du började med bågskytte som du hittade nåt du riktigt gillade. Du är jätteduktig, har varit med i SM flera gånger med en mycket hedrande femteplacering som bäst och alltid i topp tio. Nu verkar du dock ha lagt bågen på hyllan och koncentrerar dig på dansen och pratar även om att testa basket.


Lite otur har du dock haft. När du var mindre fick du en del öroninflammationer. Att få i dig medicin var inte det lättaste. Ett sätt var att mosa tabletten, lägga den på en sked med lite sylt, in med skeden i munnen och sen en marinerad vitlöksklyfta. Det tyckte du var ok. Låter som barnmisshandel i mina öron.

När vi var i Spanien en sommar ramlade du baklänges i en stentrappa och fick åka in och sy. När jag satt där med dig och såg hur de rakade bort håret och rensade rent under skinnet för att kontrollera att inte skallbenet var skadat var det första gången jag varit riktigt nära att svimma.


Nu när vi var i USA i vintras blev du också riktigt dålig. Feber och varken åt eller drack på flera dagar. Vi var nära sjukhusbesök då också men det vände dagen före sjukvårdsupplysningen tyckte vi skulle åka in.


Idag blir du 13 år och vi ska precis in och sjunga för dig. Du är inte min lilla bebis längre. Eller jo, du kommer alltid vara min lilla bebis! Jag älskar dig och önskar dig en underbar dag! Stort grattis!


Puben

Nä, M hade inte sina lederhosen på sig. Han skyllde på att de låg i tvätten och dessutom hävdade han att han hade läderstring på sig men eftersom han inte bevisade det räknas det inte. Sorry, M.
Jag är djupt besviken.

Änvändare

Datamänniskan på högskolan idag som skulle hjälpa oss att komma igång med vår plattform och inloggning sa konsekvent "änvändare".

"Så skriver ni er änvändarnamn under raden på änvändare".

Sånt intresserar mig. Varför? Det är inget boråsiskt, har inte hört nån annan säga så. Annars säger ju boråsare andra konstiga saker. Får nog återkomma till det.

Ikväll är det pubkväll med oktoberfesttema. Får se om man får se M i lederhosen. Kan ju alltid hoppas.

Student

Sitter på nu på högskolan och försöker smita in på privata sidor. Börjar känna mig som student igen. Det gick fort.
Kursen, Att lära på sitt andraspråk kommer nog bli jättebra, det verkar så.

En av deltagarna på kursen har tappat rösten, helt totalt, hon får inte fram ett ord och jag har märkt att jag talar extra högt och tydligt till henne. Hon måste ju tro att jag är helt dum i huvudet.

Snart ledig

Höstlovet hägrar och det ska  bli så skönt så! Hade planerat in ledighet men hur det än blev så har jag bokat upp mig tre av fyra kvällar och en dag. Har haft så mycket kring mig ett tag att hjärnan inte är med.

Hörde en låt på radion häromdagen som jag gillade. Hörde dock inte alls vad den eller gruppen hette. Hörde inte ens texten, i alla fall inte mer än "feel like I do and it's all because of you". Säkert inte alls så men kanske nästan?
Har försökt googla men gissa hur det gick med den enda hjälp?

I morgon ska jag börja en kurs på Högskolan i Borås. Det ska bli kul.

Datorer

Jag vet att det är ett av världens största i-landsproblem men jag blir så trött på min dator. Den krånglar, c-disken är full trots att inget ligger på den, det är glapp nånstans (sladd elelr dator?) så den laddar ur direkt och musknappen funkar inte. Inget stämmer.

Kanske en ominstallering hjälper? Håll tummarna.

studiedag

För nån vecka sen hade vi utbildning och eleverna blev följaktligen lediga. Våra elever börjar alltid kl 10 på måndagar och 8.20 dom andra dagarna och den här lediga dagen inföll en måndag.

En elev hade inte varit i skolan på några dagar utan en lärare skulle ringa och berätta att han var ledig på måndagen och det brukar inte våra elever klaga på, precis. Men den här elevens reaktion blev: 

"Inte på måndag! Det är ju min sovmorgonsdag".

Nu så.

Nu är glöggen i sin spann. Om några veckor kan jag börja smaka. Nästan så jag längtar till jul.

Recept glögg

Eftersom jag fick frågan så kommer här receptet på glöggen. Jättelätt och jättegod.

5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket bakjäst
1 påse hela nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)
1 kanelstång (torkad går bra)
1-2 paket russin (2 pkt - 500 g)
2,5 kilo socker.

Lös upp jästen i lite svagdricka, blanda sen i allt i en tiolitershink. Täck med plastfolie som du gör små hål i. Låt brygden stå i lugn och ro (ingen omrörning) i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex.
Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av hävert, akta så inte bottensatsen kommer med.
Värm och njut.

Kom ihåg, rumstemperatur från början till slut.

Glögg

Eftersom jag nu tänkte börja mitt "ute-i-god-tid-liv" så hoppade jag på tåget direkt när receptet på den "goda" glöggen publicerades i Göteborgs-Posten i lördags. Jag är egentligen ingen glöggpimplare men lukten som sprider sig i hela huset är inte helt fel, och ett litet glas går med lätthet ner. Nu har jag i och för sig inte gjort den här glöggen sen jag flyttade från Göteborg för snart tretton år sen men doften kommer jag ihåg.

Idag åkte vi och köpte in grejerna som man behövde, spannen är diskad och allt står och väntar. Får se om jag får satt den redan idag, eller kanske i morgon. Eller nästa vecka...

Filmkväll

Vi hade filmkväll igår. Det hela började när två av mina vänner insåg att äldsta dottern inte sett Youngblood. De hävdade med bestämdhet att jag höll på att förstöra hennes barndom och ville göra vad de kunde för att rätta till det här.

Eftersom vi har storbildskanon i stugan bestämde vi att vi skulle vara där. Alla tog med filmer de ville se och så körde vi en demokratisk röstning. När käre maken såg vilka filmer vi hade på förslag sa han att han var väldigt glad att han inte var tvungen att vara med.

Gårdagkvällens filmer blev: Youngblood (så klart, det var ju den som startade allt), Dirty Dancing och Dirty Dancing 2. Efter det var det ju bara att inse att vi inte är tonåringar längre (förutom äldsta dottern) så ingen orkade film nr 4 men vi har redan laddat för nästa gång. Och då SKA jag ha med nån Jhonny Depp-film.

Trött och kriminell

Hur trött kan man vara? Just nu känns det som om jag sover mer än jag är vaken. Igår vaknade jag rätt tidigt (med hjälp av väckarklocka), släppte av äldsta dottern i Kungsbacka och åkte sen till min massör för en behandling. Efter den var jag så totalt slut att jag glömde scanna in barnens smågodis i affären och åkte så klart på en avstämning. Så jag är inte bara trött, jag är kriminell också. Som tur var så pratade jag så mycket med kassörskan om vilka problem jag hade haft vid godiset, vågen som inte stämde och annat strul så hon förstod att jag glömt det och inte gjort det med mening. Ändå rätt pinsamt för nån som går runt och påstår sig vara en rätt ärlig person.

Hur som helst. Efter det kom jag hem och störtade i säng. Sov i tre timmar innan telefonen väckte mig sen uppe några timmar innan det var dags för sängen igen. Sov till halv tio och nu har jag sovit igen. Får hoppas att det är hösten och att det går över snart.

Loser

Jag är en förlorare. Tyvärr. Klarade ju fastan hela dagen, inte ens en droppe vatten kom innanför mina torra suktande läppar. Jag kom hem vid halv fem och gick och la mig en stund. Ingen större idé att vara uppe när man inte fick äta. Och jag var lite matt, om jag ska vara ärlig.

Sen skulle jag bli hämtad av grannarna vid tjugo i sju. Jag gick som en äggsjuk höna för att vänta på att det skulle bli mörkt så jag skulle hinna äta innan. Det blev det inte, så vid halv sju åt jag ändå. Jag skulle ju vara borta hela kvällen och kände mig tvungen. Så jag missade min light-Ramadan med ungefär 15 min. Jag hörde senare att det skulle räcka att man fastade tills solen gått ner men det har jag inte fått bekräftat. Om det är så, så klarade jag det ju ändå. Men vem vet? 

Helt okej än så länge

Lite synd att jag inte tänkte mig riktigt för när jag bestämde light-Ramadandag. Har alltid högläsning på torsdagar och att läsa högt i tre klasser utan att få lov att dricka lite vatten emellan, det är inte så lätt. Men men, annars inga problem än (fattas bara annat, klockan är inte ens tio).

Ramadan

Igår på lunchen satt kollegan A och jag och åt ihop med två av våra muslimska elever. Vi kom att prata om fastan som de precis avslutat, även om de inte fastat precis hela månaden. Jag vet inte riktigt hur det gick till men nu har kollegan A och jag helt plötsligt lovat att vi ska köra en minivariant på en dag idag. Jag har ätit en snortidig frukost och nu inget, varken mat eller dryck, förrän på kvällen när solen gått ner (vi kör efter solen i Sverige eftersom vi inte riktigt vet tiderna).

Jag tycker synd om dom som ska jobba med mig i eftermiddag. Som tur är har jag inga lektioner då så eleverna blir inte lidande i alla fall.

Väldigt tjat om namn

När jag ändå är inne på namn, måste jag berätta en sak lilla mor sa en gång angående mitt. Jag var gravid med barn nr 2, vi satt i en bil och syster Karin var med. Jag sa nåt namn som jag kunde tänka mig att döpa mitt ofödda barn till, kommer inte ihåg vilket.
Mamma säger:
-Du kan väl inte döpa ditt barn till xxx!
-Ska du säga som döpte dina barn till Karn och Åsa, sa syrran.
Mamma kontrar med:
-Men Karin är väl fint?

Bussigt mamma...

Namn igen

Blir ofta kallad Eva av en mina elever. Han har envisats med att säga Eva i flera veckor nu, verkar ha rätt svårt att ställa om sin hjärna till Åsa. Hur som helst så har det börjat smitta. Idag sa även en annan elev Eva till mig. Jag började förklara att även om jag aldrig riktigt känt mig som en Åsa så heter jag inte Eva (egentligen bryr jag inte mig inte så nämnvärt). Då började alla elever ivrigt komma med förslag om vad jag såg ut att heta. Några förslag blev Monica och Ann. En annan frågade snällt om dom inte fick kalla mig för Rambo, han hade alltid önskat sig en lärare som heter Rambo.

Jag kan inte säga att jag har känt mig som en Rambo heller men vem vet? Namnet kanske sätter sina spår? Beware!


Söstra mi

Min kära syster klagar över att hon förekommer alltför sällan på min blogg. Men vad ska jag skriva, hur mycket får jag avslöja?
Blir hon till exempel arg om jag avslöjar vad hon gjorde en jul när äldsta dottern var 3-4 år? När kära syster skulle visa dottern hur Madickens syster Lisabeth gjorde och stoppade en ärta i näsan. Det var ju bara det att ärtan som hon visade med, var kokt och väldigt varm. Att skriva om hur hon frustade och fnös innan hon fick ut den igen, skulle hon bli arg om jag skrev såna saker?

Fredlig

Jag har alltid ansett mig vara en rätt fredlig preson, kallar mig dessutom pacifist. Jag tror på det där att vända andra kinden till.

Det finns dock en situation där man inte ska bråka med mig. Då skulle jag nog rätt lätt kunna begå mord och det är när jag har en dammsugare i handen. Finns det nåt värre än att dammsuga? När jag vet att det är dags så är jag sur och irriterad en dag före, under tiden jag gör det och en dag efter. Den låter, den fastnar bakom dörrhörn och det värsta, den tappar munstycket under soffor och andra otillgängliga platser. Jag klarar annat hushållsarbete utan att gnälla ihjäl mig. Inga problem med varken disk eller tvätt utan jag kan tycka att det till och med är lite mysigt att tvätta.

Jag brukar försöka muta barnen att ta ett snabbt varv med dammsugaren men det funkar ju inte alltid. Ett alternativ är ju att sluta ta hem folk, då kan vi gå omkring och slå efter dammråttorna utan att nån behöver få reda på hur skitigt vi har det. Får kanske överväga det.

Säkra hösttecken

Käre maken som varit ute och byggt hela dagen kom in och sa att nu hade han sett ett idiotsäkert hösttecken. Eftersom han redan häromdagen pratade om lövlösa björkar undrade jag vad han nu menade.

Han tittade sig omkring i vardagsrummet och sa: "Elva levande ljus härinne och fem i hallen".

Önskefredag

För 20 år sedan:
Fest eller i alla fall utgång på ett ställe med massa snygga killar och framför allt HAN. Snygga kläder, höga klackar, lagom fylla för att våga ta första steget, håret lockat och massa spray, smink upp över öronen.

Nu:
God mat, ett eller några glas vin, maken bredvid i soffan, nåt folkligt på tv-n, joggingbyxor, håret i tofs.

40-årskris någon?

Mat

Äldsta dottern har hamnat i en "laga-mat-till-alla-jämt-period". I onsdags fick vi pasta carbonara, igår potatis- och purjolökssoppa med pannkaka och idag har hon gjort taco och funderar redan på vad vi ska äta i morgon och på söndag. Tro mig, jag klagar inte.

Folk är folk, trots allt.

Jag kan bli väldigt förtjust i människor jag träffar. Jag tycker att de är bland de bästa, smartaste och treligaste människor som nånsin gått i ett par skor. Sen händer det nåt. De är inte ofelbara, de visar sig vara människor med fel och brister som alla andra och mitt fall blir hårt. Varje gång.

Vännen M sa så klokt att man inte ska sätta folk på piedestal, alla är bara människor, trots allt. Får se om jag kan få in det i huvudet nångång.

Åt rätt håll?

Nu är det som vanligt igen. Jag fryser. Det är svinkallt både inne (21,8 grader) och ute. Hah, jag är inte så gammal ändå. =)


Hata Göteborg

Var på pedagogisk filmafton med jobbet nu i kväll. Eller som det egentligen hette Filmpedagogisk afton.
Regissören Robert Lillhonga pratade lite först och sen visades filmen, Hata Göteborg. Den var riktigt bra. Lite otäck men ändå med humor och hjärta. Jag tror vi ska se den med eleverna.

Jobbet

Kom till jobbet idag och som deltidare innebär det ofta att det som elever gjort under mina "lediga" dagar ligger i högar på mitt skrivbord. Det är ju inte så att mina 60% innebär 60% förberedelser och efterarbete, nä, där ligger jag kvar på 100%.

Idag när jag kom till jobbet fick jag ett smärre utbrott. Massa nya högar. Veckans enda rättningstid (som ligger på torsdagar) blir återigen inställt på grund av nån sorts kompetensutveckling som jag egentligen skiter helt i just nu.

Vad gör jag  här? Kan jag inte bara få ägna mig åt mina elever och göra lektionerna så bra som möjligt för dom?

Facebook

Tillbringade lite tid i Kungsbacka idag på jobb. Åkte hemifrån vid ett och var hemma igen nu halv tio. Jag hade fått femton (15) mejl under tiden, bara från Facebook. Det är ju som jag har hört. Ingen hinner med ett jobb när man har skaffat ett liv på datorn. Nu ska jag kolla in mitt akvarium och ett spel samt ducka för ett och annat kastat får. Hinner inte ens blogga.

Vägföreningar

När vi först flyttade ut på landet trodde vi att vi hamnat mitt emellan Dallas och Änglagård. Folk hade så mycket åsikter om vad andra gjorde att vi inte trodde det var sant. Vi bestämde oss raskt för att inte blanda oss i nåt bråk men på nåt sätt blev det ändå oundvikligt.

Bara det här med vägföreningar är ju ett mysterium. Vi bor på en u-formad väg, nästan längst upp. Det är två vägföreningar, en åt varsitt håll från oss sett. I vår naivitet undrade vi hur det kom sig att det inte var en förening, det hade ju varit rätt mycket enklare men det var tydligen helt uteslutet. De hade aldrig kommit överens.

När vi beslöt oss för vilken förening vi skulle gå med i startade det tredje världskriget, minst sagt. Nu pratar inte halva vägen med oss alls. Lantmäteriet fick komma och sätta allt på papper så att det nu är helt fast och klart vem som hör vart. Sen att båda delarna av vägen är kommunala så att alla får åka var de vill oavsett är ju kanske en annan sak.

Idag skulle yngsta dotterns kompis mamma komma och hämta sin dotter som varit hos oss för första gången. Då körde hon upp på fel väg (utan att veta om det, den är ju närmast från henne sett). Grannen var då ute och skällde på henne, skrek om att vi inte hade betalt vägen, tvingade ner henne till stora vägen igen och runt alltihop för att köra upp andra vägen. Jösses, ibland undrar jag varför jag bor på landet.

lilla mormor

Igår skulle lilla mormor fyllt 101 år om hon hade levat. Nu gör hon inte det, hon bestämde sig för att lämna in för dryga 5 år sen. Det är lite tomt. Hon var en riktigt speciell kvinna. När jag gick Komvux skrev jag en lång uppsats om henne på engelska. Det tyckte hon var kul.

Lärdomar (uppdaterad)

Jag insåg några saker i Stockholm igår.

1. När jag åkte tåget så åkte jag baklänges till och framlänges från Stockholm. Det måste ju betyda nåt rent symboliskt att mitt ansikte alltid var riktat mot Göteborg?

2. Erik Haag är bra mycket snyggare i verkligenheten än på TV/bild. Han såg riktigt trevlig (men trött) ut. En sån man skulle kunna tänka sig att sitta ner och prata med.

3. De flesta stockholmare jag träffade slutade sina meningar med "dårå". Hela tiden.
Jag förstår la änna inte hur dom tänker, liksom.

Annars var det en annorlunda resa, blev hämtad på centralen, körd dit jag skulle vara, jobbade och sen blev körd tillbaka till tåget igen. Jag kan inte säga att jag såg så mycket av stan.


Att hoppa utan skyddsnät

För ett bra tag sen ringde en man från Stockholm och frågade om jag kunde tänka mig att komma upp till dom och hålla ett ... föredrag (typ). Det var på en relativt nystartad förening och jag tackade ja. Jag försökte få med mig mitt skyddsnät J som jag jobbbar en del med men det gick av olika anledningar inte så jag fick försöka klara mig utan honom.

Hur som helst, tiden gick och helt plötsligt blev det den 7 oktober, det datumet som verkat så långt fram i tiden. Jag drömde massor innan. Att bilen skulle gå sönder eller att jag skulle försova mig så jag skulle missa tåget, att hela min prestation skulle gå käpprätt åt helvete. Jag var bra nervös fram till några dagar innan, då orkade jag liksom inte längre.

Nu är det över och hur mycket hade jag behövt oroa mig? Jag kom med tåget och jag gjorde mitt jobb, dessutom gick det bra. När ska man lära sig? Finns det affärer som säljer tillit?


Lysande lampor

Uttryck som "inte den vassaste kniven i lådan", "har inte alla chips i påsen", "hjulet snurrar men hamstern är död", "hissen går inte ända upp", "det lyser men ingen är hemma" är ju inte på något sätt ovanliga när man syftar på nån som kanske inte alltid är så snabbtänkt.

Äldsta dottern sa:  "Han är inte den mest lysande lampan i.... i.... äh... i..."   vilket jag tyckte var jättekul tills hon berättade att hon stulit det från en tv-serie. Men det var rätt kul ändå.

Våren!

Yngsta dottern kom hem med en liten present till mig igår. Hon hade plockat en vitsippa, min absoluta favoritblomma.

Det måste ju innebära att våren är på väg, att vi har fått en ny chans efter vår heltaskiga sommar, att jorden bytt håll? Tänk, en hel härlig vår framför oss innan sol och värme kommer i november-december. Eller?

image9

umgänge

Såg en sak på nätet häromdagen. Det var en som skrev att hennes umgängeskrets främst består av "välutbildad medelklass och uppåt. Jag umgås med ytterst få personer som inte har minst tre, fyra års universitetsstudier bakom sig."

Det här fick mig att fundera. För mig är det nog tvärtom. Trots mina 240 p (6 år) på universitet umgås jag nästan bara med folk som inte läst på universitetet om man bortser från kollegor. Kan kanske bero på att mina rätt speciella privata intressen inte har nåt med akademiska poäng att göra. Kanske även har att göra med att jag har vuxit upp i ett av dem mindre fina delarna av Göteborg i en arbetarfamilj?

Jag kan känna att jag kan bli lite anti mot exempelvis folk som pratar med "fina" ord bara för att det ska vara så. Då regredierar jag och börjar säga saker som "skitsnabb" och "görbra". Så jag antar att fördomarna finns åt båda hållen.

Hur som helst tror jag att det ligger en hel del i det som en annan skrev i samma tråd, att "det är inte de akademiska poängen som skapar gemenskapen utan intressen och personligheter".


Göran

Att jag inte kan höra namnet Emma utan att sjunga om Kalles klätterträd skrev jag ju om häromdagen men nu har jag upptäckt andra namnbundna tvångsidéer hos mig själv. När vi stod på pizzerian och väntade på att maten skulle bli klar kom en man in. De ölande stammisarna sa "Hej Göran" till honom.

Då började jag. "Han heter Göran.". "Gör han?" "Ja, det gör han." "Göran?" osv. Det hade ju varit rätt smart om jag hade tänkt på att jag faktiskt pratade högt och att denne stackars Göran stod rätt nära mig.

Horoskop

För några år sen talade några elever om för mig att gratistidningen Metros horoskop är de enda man kan lita på. De har tydligen aldrig fel. Nu har jag som vana att läsa om min dag när jag kommer åt tidningen.

Häromdagen såg jag att jag skulle få en katastrofdag, allt skulle gå fel, jag skulle inte hinna nåt och när jag beklagade mig för kollegan Å som jag arbetar tätt ihop med, konstaterade vi att vi är födda i samma stjärntecken.

Chefen tittade lite undrande på oss när vi satt och ojade oss över vårt öde för dagen. Jag frågade honom hur han tänkte när han satte Å och mig ihop när vi har samma stjärntecken. Han tittade lite trött på mig och sa att det med stjärnteckenen inte var nåt han hade funderat närmare på. Däremot sa han att han ofta funderade på hur han kunde sätta ihop två knäppskallar.

Kalles klätterträd

Yngsta dottern har ju nu börjat högstadiet och alltså fått en hel drös med nya kompisar. Igår kom hon och frågade om hon kunde åka hem till Emma efter skolan. Jag svarade att det naturligtvis inte gick. Hon tittade lite förvånat på mig och frågade varför. Eftersom jag är uppvuxen med Kalles klätterträd, bland annat, sjöng jag: Emma, finns bara i fantasin, men hon är fin, tycker....
Yngsta dottern himlade med ögonen, tittade på mig och sa: Men väx upp!

Stieg Larsson

Jag kan förstå att de som ska göra film av Stieg Larssons böcker har problem med att hitta rätt Lisbeth Salander (kollegan Å och jag har dock precis rätt person men eftersom det är en elev är det nog ingen lysande idé). Salander är ju både mycket speciell och komplex.

Men hur tänker dom när de funderar på Mikael Persbrandt som rollen som Mikael Blomkvist? Han är ju så fel man kan bli. Mikael Blomkvist, den perfekte för honom torde ju vara Eric Ericsson.

Choklad

Läste i dagens GP att mörk choklad är bra mot det mesta men just nu främst mot trötthet. Folk som åt mörk choklad dagligen var inte lika trötta, nere, deprimerade som andra. I en studie var det flera som testade choklad som inte längre behövde vara sjukskrivna. Det här var väl inte nån nyhet, egentligen. Alla (kvinnor iaf) vet redan det här. Choklad är inte nåt godis som somliga män tycks tro. Det är en nödvändighet.

Hur som helst försökte jag övertyga chefen om nyttan med att jobbet skulle bjuda på choklad varje dag. Friskare, gladare, piggare anställda borde ju vara en motivering så god som nån men nej, han ser inte riktigt kopplingen. Sorgligt.

Klimakteriet?

Jag har alltid frusit, jämt, jämt, jämt. En kall vinterdag en gång eldade jag i braskaminen till den milda grad att maken stod på altanen och tittade in genom fönstret för att se tv-n. Han höll på att dö av värmeslag. Så har det sedan fortsatt. Han har öppnat fönster och jag har stängt. Han har suttit i kortärmat och jag med tjocka tröjor.

Nu har dock nåt hänt. Jag blir varmare och varmare, vi har inte satt på varken element eller värmepump än, jag tänder lite ljus (som alltid) men till och med den värmen är lite för mycket. Säger nån att det beror på åldern så kommer jag gå till anfall.

RSS 2.0