Astrid Lindgren

Yngsta dottern gjorde mig uppmärksammad på att det idag är tio år sedan Astrid Lindgren dog.

Hon är en av de bästa författare jag nånsin läst. Filmerna, i alla fall de flesta, är kanon men böckerna! Flera steg högre upp på skalan. Tänkvärda och kloka.

Den enda av hennes figurer jag inte har så mycket till övers för är Karlsson på taket. Han och jag har inte riktigt kommit överens.

En av alla låtar. En riktigt bra:


Foto

Efter att ha gått och gnällt i några dagar om att jag varken kan måla eller fota fick jag lite inspiration. Påbörjade då övermålningen på en stor duk (60x80 cm) som kanske kan bli nåt nångång. Om jag inte lyckas förstöra den.
Sen fick jag tillfälle att fota yngta dottern med kompis. Riktigt riktigt kul. Jag tog över hundra bilder. Rätt många blev intressanta. Jag tänkte inte lägga ut nån bild innan jag fått ordning på dem men eftersom jag inte är lika duktig som Mammakero på Photoshop så lär det dröja. Så här kommer två smakprov. Oredigerade. Men rätt bra, väl?
Dottern:
Saga:

Oskar Linnros

Vi jobbar just nu med att förbereda nationellt prov i svenska. I år handlar en text om Oskar Linnros. För att eleverna ska veta vem det är (vilket det flesta så klart redan gör) har jag idag spelat Från och med du för dem.

Det är en låt jag har hört (alldeles för) många gånger på radion. Men idag var första gången jag riktigt lyssnade. Och hade texten framför mig.

Den är ju riktigt bra! En underbar text.

Och jag känner mig lika snabb som vanligt. Det tog bara nästan två år innan en sönderspelad låt nådde mitt hjärta.

Med text:


Nu!

Nu funkar länken om papporna.

Vet inte vad det var med mig och blogg.se igår. Vi var nog inte riktigt kompatibla.

Alltså...

Jag börjar fundera på om blogg.se verkligen mår så bra just nu?

Puckodagen?

Idag misstänker jag att det är puckonas dag?

Först en människa som hävdar att pappor är dåliga för barnen:
http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article11038187.ab

Och sen Birro som menar att vi inte ska tänka själva utan lyssna på den dömande guden:

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=294135#.TxcsZwAOm5k.twitter


Jösses...

Nytt. Igen.

Nåt skumt hände. Jag försökte lägga in ett inlägg vid blogg.ses app på mobilen. Det gick så där. Det finns inte här på blogg.se på datorn men syns ändå på bloggen...
Så det kommer igen. Kan dock tyvärr inte ta bort det andra så det får bli dubbelt.


De beställda programmen till datorn har kommit (photoshop och lightroom).

Häromdagen köpte jag små minirollers jag ska testa att måla med. Jag hittade tre påbörjade tavlor som kanske ska fortsättas på, kanske målas över.

Dessutom är jag ledig resten av veckan. Låter som en rätt bra kombination faktiskt.

Vänner

Jag och en kompis var bjudna på middag hos en god vän i fredags. Vi hade en jättetrevlig kväll.

Men mitt upp i allt säger dom att som har en överraskning till mig. Mig?!? Jag fyller inte år eller nåt annat.

Detta fina kort fick jag. Och ett presentkort på spa!

Jösses. Med såna vänner omkring en blir livet onekligen lättare att leva.

J till höger. Och vänster. Jag i mitten som alla ser.


Att helt plötsligt ha fått ett liv känns h...

Att helt plötsligt ha fått ett liv känns helt okej. Fotoklubben i måndags (kul även om jag blev lite sur över att ingen av mina bilder gick vidare i en tävling). Yoga igår. Minsann! På tiden att jag gör nåt som liknar träning (tack vare Å!). Och idag startade målargruppen igen. Hade en kul kväll. Men... Om man målar klart en tavla och ingen säger minsta kommentar (folk som kommenterar allas alster annars), då kan det inte vars en så bra tavla?


Vax

Jag har varit trött på mitt hår länge nu. Jag har haft samma alldeles för länge. Lång lugg, långt hår, och det bara hängde och hängde.

Jag beslöt mig i alla fall för att gå till frissan och klippa av det. Det blev helt okej bra. Har börjat vänja mig vid personen i spegeln.

Hur som helst frågade frissan om jag hade vax hemma. Jag svarade att "det har jag säkert". Inte för att jag var så säker på det men jag ville inte köpa det där. Då gav hon svaret som fick mig att bita mig i läppen för att inte börja skratta.

"I annat fall får du låna av din man".

Men det är klart. Det är inte lätt för henne att veta att han alltid rakar sig millimeterkort. Vax är liksom inte hans grej.

Vinter

Den 5:e januari. Alldeles nyss var det jul och nyår. Det är många långa månader kvar innan sommaren kommer. Men idag är det gjort. Det som får mig att tro att det faktiskt blir en sommar igen.

Anmälan till sommarkurs på folkhögskola är inskickad! Nåt att se fram emot. Denna gång var det Måla stort som lockade mest. Får hålla ett par tummar att vi kommer med, Å och jag.

Ett snabbt urval

"Vår" gata där Tuk-tukarna körde frenetiskt fram och tillbaka.

Det obligatoriska "Utsikt från hotellet-kortet".

Affär vid vägen vi körde förbi. Fanns det ett tak, fanns där ofta en affär. Tak var förresten inte heller ett måste.

Fiskmarknaden.


Buddisttempel.

Nationalrätten. En hög med ris. Olika röror i högar bredvid. Very spicy! Men gott.

Ett sätt för de som inte har så mycket pengar att tala om när någon närstående avlidit.


Några bilder av de kanske 300 jag tog. Har inte gått igenom alla än.

En av de srilankesiska damer jag talade med klarade inte av att få till uttalet på mitt förnamn. Hon kallade mig Awesome. Helt okej för mig.

Så, hej så länge från yours truly Awesome!

Klok vän

Har sån klok vän. Jag har ju länge levt mitt liv enligt devisen "Bara det blir sommarlov/helg/sportlov/jullov/höst/vår osv, så blir det bättre, då ska jag ta det lugnare och göra ditten och datten istället. Bara saker jag vill. Då blir allt bra". Typ.
Idag läste jag nåt hon skrivit (lite censurerat):
Nu dök det upp ett problem. Mitt tidigare förhållningssätt: Det blir bättre bara... ngt kommer/händer/infaller... fungerade inte längre. Livet kändes lite för tidigt att ge upp innan fyllda /.../

Ergo, den nya livsfilosofin måste basera sig på att det ÄR bra. Trots allt. Eller annars göra det jag kan av vad jag har att jobba med. Det kommer inte att bli bra enbart för att jag byter jobb. Eller stad. Eller pojkvän. Eller för att det blir ett nytt år. Helhetsbilden påverkar däremot. Stress och ångest /.../, alltså bör jag leva/arbeta/bo på ett sådant vis att det minimeras.

Men poängen är... de där livlinorna man krampaktigt håller fast vid "bara jag blir frisk, sen så!" "bara jag håller ut till semestern.." eller "bara jag flyttar till en ny stad, blir allt bättre", dessa "livlinor" blir snarare cementbojor, som passiviserar nuet och håller ett krampaktigt hopp runt framtiden. När sedan inte framtiden infriar de höga förväntningarna, är risken stor för att luften går ur helt.
Så sant! Min nya devis. Det ÄR bra. Nu.

Mer om Sri Lanka

Det var i alla fall kul att vi kunde åka alla fyra. Antar att det var sista resan det blir så med tanke på att barnen är stora nu.

Barnen delade ett rum och maken och jag ett. Och det tog inte lång tid innan barnen insåg att några av barerna hade gratis wifi vilket innebar internet. Så där tillbringade barnen många kvällar med uppkoppling och prat med massa människor medan maken och jag tog det lugnt på hotellet.

Vi åt oftast gott, vi träffade många intressanta människor (liksom människor som trodde att vi var vandrande bankomater), vi såg en fattigdom jag bara tidigare sett på TV.

Jag tog en del bilder. Får se när jag får tid att kolla igenom dem.

Nu är vi i alla fall hemma igen. Det känns inte helt fel. Julen missade vi helt, nyår kom och gick. Denna vecka ska ägnas åt lite läxor, städning och annat "skoj". Sen blir det jobb och ännu mer vardag på måndag. Rätt skönt.

Om Sri Lanka

Vet inte vad jag ska säga om resan. Intensiv! Och annorlunda. På ett sätt. Precis som alla andra charterresor på ett sätt. Men lite kommer här iaf:

* Ljud. Hela tiden. Dygnet runt.
Bilar som tutar oavbrutet. Trafiken är sanslös. En lastbil som kör om en tuktuk som samtidigt kör om en moppe är inte alls ovanligt. Och om det då är mörkt eller en kurva eller nåt? Spelar ingen roll.
Tutningarna funkar, som jag förstod det, på olika sätt. Som till exempel: "Hallå där, nu kör jag om så var beredd", "Flytta på dig, pucko", "Tack, tack" och "Nämen tjena, är du där?".
Människor som smäller smällare (populärt från jul fram till nyår och där (som här) tjuvstartar ju folk några dagar innan. Det smäller hela nätterna.

*Djur.
På nationalparker såg vi bland annat elefanter, vattenbufflar, vårtsvin och krokodiler men det som fascinerade mest fanns utanför i vardagen. Där fanns varaner, apor som hängde och svängde i telefonledningarna, kor mitt på vägen, hundar som låg två millimeter från vägkanten och borde ha blivit överkörda vilken sekund som helst, varaner, kackerlackor, geckoödlorna som hjälpte till att äta upp insekter, moskitos (yngsta dottern som är lite allergisk fick stora röda svullna utslag, vi andra mer som vanliga intensivt kliande myggbett) och utsvultna katter.

*Värme.
Det var varmt. Väldigt varmt. Runt 30 grader hela tiden. Och fuktigt. Vi gick runt täckta med ett tunt lager svett hela tiden. När jag nödhandtvättade ett plagg tog det tre dagar innan det var torrt.

Mer följer!

RSS 2.0