Auschwitz och Birkenau.

Idag har jag varit på ett ställe som många borde besöka. Speciellt de som röstar på våra främlingsfientliga partier. Auschwitz och Birkenau. Skulle jag sammanfatta dagen med ett ord skulle det vara: "Fruktansvärt".  

Det är en kall vind som sveper över Sverige och Europa. Vi (eller våra barn och barnbarn) kommer få skämmas i framtiden över saker som händer nu. På samma sätt som flertalet tyskar fick skämmas efter kriget. Denna gång kan vi inte säga att vi är omedvetna om vad som händer.  

Och så påstår somliga att det inte hänt. Nog för att de flesta rasister är outbildade kränkta låginkomsttagande vita unga män men ändå. Nåt måste de väl ha innanför pannbenet? Det är inte just judar och funktionshindrade som jagas nu men hatet mot muslimer och homosexuella verkar öka hela tiden. Och jakten på romer har väl knappt aldrig egentligen slutat.


Några saker vi fick höra idag:

  • Nazisterna tyckte att judar var inte människor. Alltså gjorde det inget att man dödade dem. 
  • 2 ton hår hittades. Och då är det bara en bråkdel då en massa hår redan hade använts. Nu vet inte jag hur mycket håret på en människa väger men fatta hur många människor det handlar om. 2 ton! 
  • 70% av de som lämnade tågvagnarna hamnade direkt i gaskamrarna. Främst barn under 14, gravida kvinnor, gamla och funktionshindrade. De hade de ingen nytta av. 
  • Allt var väldigt välkalkylerat. De visste precis hur lång tid det tog för en person att till slut inte orka arbeta mer. Då var det dags för avrättning och in med en ny arbetare. 
  • De hade många olika tortyrmetoder. Bland annat olika rum: instängd i ett rum som är så litet att man inte kunde sätta sig ner. Ett rum som var becksvart. Ett svältrum där de fick vara tills de bokstavligen svalt ihjäl. 
  • En läkare skröt om att han kunde sterilisera 1500 kvinnor om dan. 


Kontrasten mellan det vi fick höra och se med den varma soliga sommardagen och fågelkvitter gjorde att det nästan blev kortslutning i hjärnan. (null)

Den kända skylten. Lite ironiskt tänkt. Ingen var menat att lämna stället  oavsett hur mycket de jobbade. 


(null)

En mardröm. 

(null)
Askan användes till olika saker. Till exempel ströddes den på vägarna på vintern så de inte skulle vara hala. Den las det på åkrarna som gödsel mm. 

Den kunde från färdas med vinden upp till 30 km bort. (null)
Några av massa listor på folk som anlände med tågen. 

(null)
Ett foto på barn på väg till gaskammaren. 

(null)
Många personer har vandrat på denna trappa. 

(null)
6 kg gift behövdes för att gasa ihjäl 1500 personer. Här är några av de burkar som hittades tomma efter kriget. 


(null)
Många som kom till Auschwitz trodde att de skulle få börja ett nytt liv där. Då är det ju klar att man vill ha sina kökskärl med sig. 

(null)

Efter kriget hittades 4000 resväskor. Ofantligt många fler kom dit. 


(null)
Vi gick igenom ett jättestort rum fyllt med skor från golv till tak med en korridor för oss besökare att gå på. Här är några av barnskorna. 

(null)

När man gick på toaletten hade man 30 sekunder på sig. Någon stod och räknade. Hann man inte uträtta sina behov fick man dela på 5 hinkar på 1000 pers. 


(null)
Arkebuseringsvägg. 

(null)
Om man arbetade för dåligt kunde det hända att nazisterna band ihop händerna på ryggen på en och hängde upp hen på kroken. Axlarna och armarna bröts. Efter det skulle personen klara av det tyngsta jobbet vilket naturligtvis inte gick så då sköts man. 

(null)

(null)

Gasduscharna. Gasen släpptes ner via hålen i taken. (null)
Dubbla stängsel. Påminner lite om anstalten jag arbetade på. Men så mycket hemskare ställe här. 

(null)
 Rälsen in till Birkenau. 

(null)

Det var oftast 70-80 personer i varje vagn. Utan mat, vatten och toaletter. Ibland tog resan flera veckor och många av människorna var döda när de kom fram. 


(null)

Arbetarbostäder. Oisolerade. 


(null)

Här sov mellan 5-7 personer i varje "bås". 


(null)
(null)
Minnesmonument. 
RSS 2.0