Hundar

Jag stod i vårt sovrum och lyssnade på äldsta dottern när hon försökte övertala maken och mig om att hon skulle få gå på Lygnevi och sen sova i sin bil (inget körkort) när det helt plötsligt kom in en golden retriver. Hon hade halsband men inget telefonnummer, hon tog ett varv i huset innan hon tackade för sig och gick ut igen. Nu är båda barnen ute och letar efter henne, så vitt vi vet har ingen av grannarna en golden. Nåt beslut angående dotterns utekväll har ännu inte blivit av.

Trubadurer och pubkväll

Det var den sista pubkvällen före sommaruppehållet igår. Det var grillning och rätt mycket folk. Kul!

Men hur kommer det sig att folk med gitarr tar över allt hela tiden? Igår var det en man och drog fram sin gitarr MED förstärkare. Det är väl i och för sig jättetrevligt men det blir svårt att höra vad folk säger och jag pratar hellre med folket än lyssnar när han sjunger låtar som inte många kunde.

Jag undrar om han hörde mig när jag stod och grillade åt äldsta dottern och skriker till henne precis när gitarren tystnat:  "Är dom klara nu?". Jag menade ju det som låg på grillen, inte han och frun.

Olaga hot

Under en lektion med eleverna häromdagen kom frågan fram vart jag bodde (eftersom jag sa att jag inte hittar i Borås). Jag sa mellan Borås och Göteborg och då frågar en elev:
-Bor du i Bollebygd?
Till min stora förvånan skriker då en annan elev till elev nr 1:
-Olaga hot!
Inte vet jag hur hon tänkte men kul blev det.


Sista lektionen

Så, nu har jag precis haft den sista lektionen med mina äldre elever. I morgon ska vi ha en liten miniavslutning och sen är det den stora avslutningen på torsdag.

Somliga av dom kommer tillbaka till hösten. Av dom som är klara kommer jag sakna en del ordentligt. Och somliga kommer jag inte sakna alls.... 


Smart?

Jag skulle läsa en novell högt för eleverna häromdagen och för att få dom lugna lovade jag att jag skulle berätta en korkad sak jag gjorde förrförra helgen, på villkor att de var tysta och lyssnade ordentligt. Grejen var bara att novellen tog lite längre tid än jag trodde så jag läste ända fram till rasten. När jag avslutade och sa att de kunde gå på rast kom ingen ihåg att jag skulle berätta något så dom gick. Rätt smart. Kanske funkar i morgon med?

Död eller levande?

Tänkte skriva lite om Bornholm och den sköna helgen men tar det en annan gång. Är fortfarande trött efter den där envetna förkylningen så jag tänkte strunta i allt och lägga mig tidigt.

Äldsta dottern är inte så glad. Hon har sökt en hel del sommarjobb utan att få nåt och när hon misströstade som mest fick hon reda på att hon fått en av volontärtjänsterna på Hultsfred. Hon blev överlyckling innan hon insåg att det var samma vecka som hennes sista skolvecka och resan till Turkiet. Så det var bara att tacka nej. Det gjorde henne inte gladare precis.

När jag kom till jobbet idag kom kollegan A fram till mig och berättade att hon tänkt ringa mig i söndags morse. Hon hade vaknat gråtande och drömt att jag var död. Jag blev mest nyfiken på HUR jag dött men det kom hon inte ihåg. Får väl hoppas att hon inte är nåt vidare sanndrömmare .

Bornholm

Drar till Bornholm över helgen. Ha en kanonhelg!

Tillökning

En hel del runt mig och mitt liv har varit och är gravida nu i vår/sommar. Fd eleven fick, vilket jag skrivit tidigare, en dotter för snart en månad sen, E ska ha nu i juni, kollegan strax efter.

När jag åkte och hämtade yngsta dottern hos en kompis igår kväll åkte jag förbi vännen M. Hon och familjen satt på trappan och vinkade åt mig att komma in. De hade också fått tillökning, de hade varit och hämtat sin rottweilervalp. Så otroligt söt. Det första han gjorde när vi kom var att lägga sig på rygg och vänta på att vi skulle klappa på hans mage. Vem kunde låta bli att falla då? Inte äldsta dottern i alla fall som hade en rottisvalp på första plats på sin önskelista.

Stora rottweilern B var ännu lite avvaktande på den lille krabaten som helt plötsligt flyttat in men verkade inte ha något emot det egentligen. Valpen var större än jag väntat mig men hade ingen större kontroll på sin kropp. När han klättrade på trappan gick det inte riktigt att hålla koll på sina stora tassar. Han ramlade och snavade och höll på. Helt oemotståndlig.


Hosta

Har nu gått med min förkylning i snart två veckor och hostan har bara blivit värre och värre. Hade tre konsultationer igår och på den sista hostade jag så den blev ganska kass. Rätt trist.

Har ändå inte velat ringa läkaren. Jag menar, jag har ingen feber, är inte dålig egentligen och tycker det är rätt jobbigt med folk som åker till akuten bara de är lite snoriga. Men efter att A skällt på mig på jobbet ringde jag i alla fall vårdcentralen, de tyckte inte alls att jag tog upp deras tid i onödan utan snabbt och lätt fick jag ett recept på medicin. Hoppas nu bara att hostan dämpar sig snabbt. Ska ju på en liten minisemester med maken till Bornholm i helgen och vill inte hosta sönder hela resan.

Vågproblem

Jag ställde mig på vågen i morse. Den brukar inte gå att lita på men jag gjorde ett försök. Jag klev av och på igen. Under de 20 skunderna gick jag tydligen upp tre kilo.

Kanske skulle slänga ut den och fundera på att köpa en ny?

Oledig tisdag

Trots min lediga dag åkte jag in för en föreläsning med Mia Börjesson. Den var bra så det kändes värt det. Och samtidigt fick jag ju ihop lite timmar till min lediga fredag. Där kan man snacka om två flugor i en smäll. Dessutom fick jag städat undan en massa papper så det kanske var tre flugor i den där smällen.

Men men men, helt lugnt var det inte ändå. Efter föreläsningen sitter hela personalstyrkan och fikar. Då kommer P med en dator och börjar visa ett Power point-program med överskrift Åsa 40 år, halvvägs till 80. Bussigt. Visst togs det en massa kort på mig och de andra under min "kidnappningskväll" men att det skulle reslutera i ett bildspel, det hade jag ingen aning om.


Kvällen avslutades sedan med den sista läxan från kursen jag var på i Örebro. Så skönt att ha den gjord. Jösses, snart kan jag gå på sommarlov utan att ha nåt hängade över mig. Livet leker mer och mer för varje dag.


Att samla

Jag är av födsel och ohejdad vana en samlare. Jag slänger inte gärna saker (i alla fall inte de som är i garaget, där står det ju inte i vägen för mig...). Pappa, farbror och faster är likadana, till mammas och ingifta fasters stora förtvivlan.

Nu har i alla fall maken rensat ut garaget och det är ett evigt liv mellan oss. Förra gången åkte mina dockor. Jag hade i ett underligt ögonblick trott att barnen skulle vilja ha dom. Säkert. De fick ju nya egna dockor att leka med när de var i den åldern och var omåttligt ointresserade av sin mammas gamla grejer. Efter dom hamnade på tippen drömde jag hur som helst mardrömmar om barn som skulle bli uppbrända. Hemsk. Det vill jag undvika nu.

Men i vårt kompromissande kan jag gå med på att vi ska sälja energimassagestolen som jag inte kom att använda så mycket som jag trodde (tidsbrist) och jag kan gå med på att sälja den nya Pottipottin som ingick i båten. Men att slänga två gamla fina stora glasflaskor. Nej, där är det stopp. Dom kan säkert komma till användning, trots 15 år i garaget utan att jag känt att jag har behövt dom. Jag tror att jag får smita ut i natt och rädda dom.

Helsingborg

Ska till Helsingborg idag och träffa lite folk. Ska bli kul men jag är ju så vansinnigt förkyld. Jag förstår inte hur nån ska kunna höra vad jag säger. Kan man få ha en tolk med sig, tro? Kanske vore bra ur ännu en synvinkel, de kanske inte förstår min göteborska.

Humor?!?

Efter ha tjatat sönder mina kollegor med mitt favoritskämt:
(-Vet du vad det är som går på fyra ben, viftar på svansen och skäller?
-En hund?
-Jaså, du hade hört den.)
så har jag idag äntligen lärt mig ett annat på ungefär samma låga nivå.

-Var sover Lejonkungen på nätterna?
- ???
- En Simba-säng.

Kan knappast bärga mig tills jag kommer till jobbet på måndag igen.

Brädad av Celine Dion

Träffade min lille J igår, min lillebror (olika pappor och inte samma mammor). Han kunde inte komma på min fest i juni för han hade biljett till Celine Dion i Stockholm. Hur tänker han? Nog för att det kanske är hans enda chans att se henne och jag finns ju alltid kvar men ändå? Nädå, jag förstår honom så klart. Vi kommer ju träffas ändå.

I morgon ska jag stå på mässa med M i Kinna hela dagen och på söndag blir det Helsingborg. Men snart! Snart är jag ledig!

Fortsatt firande.

När jag fyllde fick jag ett kort från kollegorna i arbetslaget där det stod att jag skulle med dom nånstans den 14 maj, alltså igår. Jag fick inte veta vart, bara att jag skulle ha skogsmulle-kläder på mig. Skogsmulle? Springer inte han omkring i en klänningsliknade sak, näbbskor och en lustig hatt? Det är ju inget jag har hemma så jag beslöt mig för att chansa på att jeans och gummiskor skulle duga. Det gjorde det.

Hela veckan har jag fått lite pikar från kollegorna om att jag inte visste vad som väntade. Speciellt då B och P. De sa att det var de som hade planerat allt och frågade om jag inte blev lugnare av det. Jo tjena! Fast visst litar jag på dom, det gör jag.

Vi åkte i alla fall iväg efter jobbet och jag kördes ut i skogen. Där kom vi till ett ställe som hette Abborrasjön där vi skulle ha femkamp. Pilbåge, yxkast, balansbana, luftgevär och skogsbowling. Det var jättekul.

Efter att vi hade grillat så var det dags för linbana över sjön. Banan var över 200 meter lång och det var väl okej. Det som var värst var att klättra upp i ett rangligt torn och stå 10 meter över marken i nerförsbacke så det själva verket var ännu längre ner ditåt vi skulle. På med ett litet sele och iväg. Det var kul. Riktigt kul. När jag gick på taket i tornet och klev ut i ingenting var det en riktigt häftig känsla.

Mina kollegor är verkligen bäst.


En flyttande C

Kära kollegan C flyttar tillbaka till Falun i sommar för att plugga. Det kommer att bli otroligt tomt på jobbet. Igår var i alla fall några av tjejerna/damerna från jobbet hos henne för att ha en trevlig kväll och det fick vi. Först åt vi sallad i parken och avslutade med kaka hemma hos C. Vi hann prata en hel del innan det för min del var dags att hämta yngsta dottern på dansen och åka hemåt.
Det kommer att bli en konstig höst utan henne.

Fotboll!

Hur kan IFK förlora med 3-0 mot Elfsborg?

Hur ska jag kunna komma till jobbet nåt mer? Jag får emigrera. Att vara göteborgare i Borås är inte alltid så lätt men jag tycker att åtminstone IFK kunde stått på min sida och spöat Elfsborg. Det var väl inte för mycket begärt?

Betygshets

Så här i de skälvande slutminuterna av terminen är det alltid totalkaos. Eftersom jag arbetar på IV är det lite speciellt. De som har betyg sitter rätt lugnt, de som vet att de inte når ända fram i år tar det också rätt lugnt, men resten!

Idag klarade en av mina elever det sista så att han blev klar för godkänd. Jag blev nog lyckligare än vad han blev tror jag. Jag blev så glad att jag, utan att tänka mig för, klappade honom på huvudet. Klappa på huvudet? Det hade väl varit rätt okej på ett barn men på en 17-18-årig grabb? Som dessutom är längre än vad jag är. Jag tror dock inte att han reagerade så mycket. Jag tror att dom är rätt härdade.

Tjolöholm

Blir så irriterad på mig själv. Igår hade jag en härligt slapp dag, inget på schemat än att köra yngsta dottern fram och tillbaka till Kba. Ändå förstör jag den för mig själv genom att tänka på vilken jobbig vecka jag har framför mig. Enda lediga kvällen är på tisdag, resten är körda, inklusive helgen. Men vad då då? Jag har ju själv sagt ja till allt och måndag och onsdag är det roliga saker som gäller. Så istället för att fokusera på det roliga jag har på gång denna vecka förstör jag allt genom att tänka på torsdagen.

Medan vi väntade på yngsta dotterns tåg igår var vi en sväng på Tjolöholms slott. Jag gillar det. Skulle kunna tänka mig att flytta dit. Helst då med en hel tjänstefolksstab, så klart. När jag var i tonåren ville jag jobba som guide där en sommar. Det glömdes bort. Men jag kan fortfarande rätt mycket av informationen. Under säkert 10-15 år tvingade jag dit mamma minst en gång per år på en guidad visning. Nu var det rätt många år sen jag var inne.

Laghelgen slut

Hemma igen från laghelgen. Det var en helt fantastisk helg. Jättefint ställe, precis vid en sjö. Vädret på vår sida, inte bara jag blev lite för solbränd. Vi satt ute och jobbade mest hela dagen igår och sen avslutade vi kvällen med god mat och boule och frågespel.

Vaknade rätt tidigt så jag gick ut och satte mig vid sjön en halvtimme, bara satt där och njöt och småmediterade innan det var dags för frukost. Hann med massa jobb. Både utvärdering av året som gått och färdig introduktion inför hösten. Skönt att ha det gjort.

Laghelg

Har haft en rätt intensiv vecka både på jobbet och hemma. Vet inte vad det är men jag är så trött. Att grannens hundar höll mig vaken natten mellan söndag och måndag måste ju vara passerat nu.

Idag ska vi i alla fall på laghelg med jobbet. Ska till nåt ställe en bit utanför Borås som tydligen ska vara rätt mysigt. De här helgerna brukar vara bra. Vi brukar få gjort en hel del inför hösten, även om det nu känns rätt tråkigt att ens tänka på höstterminen. Vi brukar förbereda skolstart och även göra nån slags avslut för den här terminen. Dessutom brukar vi ha rätt kul. R hade förberett nån grej vi ska göra i kväll också. Hon brukar alltid komma på roliga saker så det ska bli kul att se vad det blir i år.Glömska

Mitt liv i ett nötskal. Fast jag brukar inte vissla och vara lugn.

image20


18 år

För arton år sedan blev jag mamma för första gången. Efter att ha bråkat en del under både graviditet och förlossning kom du då ut, kl 03.33 den 6 maj 1990. Under graviditeten låg du lite snett och blockerade min ena njure. Jag låg inne på kontroll ett tag och var sjukskriven halva graviditeten.

Du skulle egentligen kommit på min födelsedag men bestämde dig för att du ville ha en egen. Efter att ha väntat 11 dagar och sprungit i trappor gav jag upp och åkte till Liseberg. Där fick du åka både Lisebergbanan och andra attraktioner. Då tror jag att du insåg att livet utanför var rätt kul, så du bestämde dig för att komma ut.

Idag blir du myndig! Från och med idag är du fri att göra massa saker. Rösta, köpa alkohol på krogen, gifta dig (vänta lite med det...) och ta ansvar för dina egna pengar. Jag är inte ett dugg orolig, ska du veta.

Eftersom jag var rätt ung när du föddes fick du hänga med på massa saker redan från början. Du var två månader när vi drog upp till Stockholm på semester, du var med på somrarna på Askim och där hade du många som gärna hjälpte mig att ta hand om dig.


En dag när du var runt tre år var vi med din moster i stan. Helt plötsligt är du borta. Vi hör en röst och du vinkar glatt. Du hade på nåt sätt kommit in i ett utställningsglasskåp med massa glassaker i. Det var trekantigt och glipan var så smal. Jag blev rätt nervös innan moster fick ut dig igen. Utan att rasa glasen.


Pippi Långstrump var din största idol under många år. Jag kan fortfarande långa stycken från filmerna utantill efter att ha hört/sett dom flera gånger i veckan under långa perioder. Inte vet jag om det var ditt röda hår som gjorde att du kände samhörighet med henne men i mångt och mycket var du helt säker på att du var Pippi. Din förvåning när du inte kunde kasta upp C i taket var stor. Ibland när du gjorde saker som du inte fick svarade du "Men Pippi gör så" på ett självklart sätt.

Ända sen du började prata och gå har du sjungit och spelat teater. En kväll satt vi i bilen,  mormor, du och jag och väntade på moster. För att underhålla dig medan vi väntade sjöng vi. Du ville då att vi skulle sjunga Älgarna. Eftersom jag inte hade full koll på vilka låtar som sjöngs på dagis visste jag inte riktigt vilken låt du menade. Du börjar då förklara: Älgarna, älgarna, allt är frid (med Stilla natt-melodin).


Du, min lilla teaterapa går förstås Estetprogrammet nu. Det fanns väl aldrig nåt alternativ? Där verkar du ha funnit dig till rätta med undantag för veckan före din föreställning. Då ville du hoppa av och börja ett Hotell och restaurang istället. Det gick över efter första föreställningen var avklarad.

Jag önskar dig ett fullkomligt lyckligt liv min älskade unge. Följ ditt hjärta och ta det lugnt. Du behöver inte stressa, livet väntar på dig.

Puss!


Snart dags igen

Så, i morgon är det måndag och arbetsdag igen. Den här miniledigheten på fyra dagar har varit underbar. Har inte haft nåt inplanerat men ändå går dagarna så fort, så fort. Bara de här fyra dagarna har gjort att det ska bli riktigt kul att åka till jobbet i morgon.

Veckan som kommer är rätt fullbokad. Ännu mer blev det ju när jag var tvungen att klämma in en demo på torsdag men det får gå. Lika bra att ta tag i det så det blir gjort.

Rätt sen kväll

Det blev senare än jag trodde igår. Vi hade jättekul. Mycket folk var det och rätt mycket vin också. Vi har ju pratat om vår träff länge nu, A och jag, utan att den har blivit av så nu var det verkligen på tiden.

Jag kom hem vid halv tvåtiden, ungefär. Då hade barnen städat undan massa grejer för att förbereda äldsta dotterns kalas på tisdag. Köket var kliniskt rent och alla högar var borta. Underbart.

Mår förhållandesvis okej idag ändå. Ska fortsätta sortera gamla kläder och skor, försöka få klippt av och sytt mina jeans och även komma ut en sväng. Ska göra en liten behandling på yngsta dottern också, vilket jag har lovat henne länge nu utan att det blivit av.


Utgång

Ska iväg ikväll, hem till A (eller hennes syster L egentligen). Där ska vi träffas massa människor och dricka vin och snacka skit, bland annat.  Det ska bli jättekul, dock har makens frånvaro gjort att jag har fått skjutsproblem. Nu har A fixat att hon kommer hit och hämtar mig (5,5 mil). Hon har även mutat B som ska köra mig hem sen mitt i natten. Mitt jobb i det hela är att komma och vara social, glad och trevlig (hon vet inte vad hon begär).

Grejen är i alla fall att det här har börjat kännas på samma sätt som när jag var 17 år. Långa förberedelser för att dricka alkohol. Somliga saker kanske jag aldrig växer ifrån? Och nu är ju kanske inte just alkoholen det viktiga i kråksången, även om C igår talade om för mig att man skulle dricka 1-2 glas vin om dagen är man är över 40 för att det var bra på nåt sätt. Eftersom jag inte har gjort det så måste jag ju ha rätt många glas till godo.   

Störningsmoment

Jag pratade med en fd elev häromdagen. Hon fick barn på min födelsedag och hörde mig på radion mitt under värsta förlossningsbiten. Så är skriver hon i sin blogg Fikasugen:

"Jag bad om att få bli dödad medan jag kramade sönder M's händer så de riktigt knäckte till. Jag försökte slappna av, men det var svårt. Jag lyssnade på radion och helt plötsligt så ringer killen i radioprogramet upp min gamla svenskalärare från Tullen, Åsa och pratade med henne. Så mitt i alla smärtsamma värkar så låg jag och lyssnade på när radioprataren och Åsa pratade. Jag minns inte riktigt om vad, minns bara att radioprataren helt plötsligt började sjunga en låt, och han sjöng den jobbigt och dåligt (något som jag tror Åsa höll med om...)."

Måste ha varit en ren mardröm. Ligga där och försöka koncentrera sig på att föda barn när ens gamla lärare dyker upp i radion.

Kungsbacka

Yngsta dottern är kvar hos kompisen och de tillbringar ännu en dag på Liseberg ,så äldsta dottern och jag tog en sväng till Kungsbacka. Jag behövde kläder. Behöver jag tala om vem av oss som handlade? Hon kom hem med en klänning, en tröja och två jackor. Jag kom tomhänt hem.

Har också fått utvärdering från kursen i april. Har fått nya läxor. Det är väl bara att kavla upp ärmarna och sätta igång fast lockande, det är det inte.


Lunch

Ibland, rätt sällan, får jag ett ryck och lagar massa mat som jag sen fryser in i små burkar som den goda husmor jag aldrig lär bli. Idag har jag gjort en jätteform med lasagne. Skulle tro att det blir en tjugo portioner eller nåt.

Det låter ju helt perfekt men grejen är att mina såna ryck kommer rätt sällan så nu får vi bara äta lasagne ett bra tag. För nån vecka sen gjorde jag en jättestor Korv stroganoff och fick äta det tre gånger på en vecka, ungefär. Kontentan är ju att jag nu får äta lasagne fram till sommarlovet ungefär.

Allra smartast hade ju varit att stå en dag och göra massa olika maträtter och varva med men vem har påstått att jag är smart?

RSS 2.0