Dag 13

Längsta bilturen hittills. 80 mil. Vi åkte till, och igenom, Death valley. Där var det varmt!

Jag tyckte att det började bli rejält varmt när graderna kom upp till 100 f (37,7 c) men rekordet för dagen blev 127 f (52,77 c). När vi klev ur bilen kändes det som att stå i en bastu och när vi satte oss i bilen igen luktade det gummi från skosulorna. Det var ju inte riktigt så att de hade smält men heta var dem.

På vägen hittade vi bara en radiokanal och den spelade bara death metal och låtar som Highway to hell, inte min favvomusik men lite humor, tycker jag.

Vi åkte bil från tio på förmiddagen till halv sju på kvällen utan nåt att äta förutom en glass (öken, öken, öken. Inte ett matställe på hur många mil som helst). Det och denna otroliga värme, även i bil med AC (det gick inte att röra bilrutorna från insidan) gör mig inte till nån trevlig människa. Men när vi till slut kört ur öknen och kommit upp en bit i bergen och jag fått mat gick resten av dagsturen mycket bättre.

Jag säger som LA-vännen M: "Death valley är varmt, varmt, varmt. Men det är ett coolt ställe".

Häftig natur. Läckert. Och igen: Varmt! Inte en chans att jag ens kunde föreställa mig hur varmt det var.

Nu äntligen framme vid hotellet för natten. I morgon vidare. Men inte så långt som idag, tack!
Och det är fortfarande 39 c ute...


Dag 12

Slappade hela dan. Var vid poolen i korta perioder, 44 grader ute, tittade. på galningarna som hoppade rätt ut från tornet 300 meter ner och åt. Slappade, helt enkelt.

I morgon lämnar vi Vegas och börjar en långsam färd med många stopp, mot San Fransisco.


Dag 11

Från mysiga Flagstaff ner till Sedona och titta på fler häftiga klippor. Läckert landskap.

Sen tillbaka till Vegas. Varmt varmt varmt. Denna gång bokade vi in oss på ett jätteläckert hotell. Stratosphere. I hotellet finns ett torn på ca 300 meter. Där uppe fanns typ Höjdskräcken, en liten bergbana som liksom släpper ner vagnen utför tornet en liten bit och en sorts bungyjump fast med fötterna före.

Aldrig! Sa jag om alla. Det räckte att stå däruppe för att få svindel.


Dag 10

På väg mot Grand Canyon såg vi en jordekorre, ett murmeldjur och en cyote. Lite kul men det slog inte helikopter över Grand Canyon. Ruskigt fräckt! En av höjdpunkterna på denna resa.

Och jag lovar dig, mammakero. När jag kommer hem kommer bilder!

https://cdn2.cdnme.se/278821/7-3/pic_51cb7bdc9606ee3966deb8fc.jpg" class="image">


Dag 9

Mycket bilåkande. Flera timmars åkande i öken. Samma (brist på) landskap i flera timmar.

På vägen till Flagstaff där vi bokat hotell stannande vi på Hoover Dam, lite kul att se, och i en stad som heter Williams. Där har många av affärerna behållit sina gamla skyltar. Lite kul att gå runt där.

Lugn kväll. I morgon Gran Canyon.


Dag 8. Kväll

Fastnade på kvällen på Vegas största hotell. MGM. Det tog praktiskt taget halva natten att gå igenom det. Men mat fick vi. Dessutom "tvingade" kyparen mig att dricka ett veteöl vilket inte är nån favorit. Blue moon. Och då även pressa en apelsinklyfta i ölet. Tja, vad ska jag säga? Annorlunda. Gott? Nja...

I morgon lämnar vi Vegas för några dagar. Men kommer troligen tillbaka om nån/några dagar efter vi spanat in Hoover dam och Grand canyon.


Dag 8

En heldag i Las Vegas. En lååång heldag. Man blir mätt på det överväldigande. All kitsch och allt folk. Men en häftig stad är det. Definitivt. På gränsen (eller faktiskt över gränsen) till sinnessjuk.

Hotellen är hur stora som helst. Ofta casino i botten. Massa maskiner där det sitter folk dygnet runt. Sen liknar resten av hotellen köpcentrum eller flygplatser... Massa affärer, restauranger och olika teman.

Idag har vi åkt berg- och dalbana runt frihetsgudinnan, tittat på gondoler som körde runt folk, gått förbi Eiffeltornet och Triumfbågen. I ett hotell tyckte jag att det såg ut som om det hade mulnat på. Inte förrän då fattade jag att det var taket som såg ut som himlen. Fick lite Truman show-vibbar.

På enorma Caesars palace gick vi vilse. Totalt. På ett hotell? Det var stort som Frölunda torg i massa våningar. Vi hittade en utgång till slut och tog den. Vi kom ut på baksidan och tänkte att "det är väl bara att gå runt". Men då hamnade vi så långt bort från the Strip att det tog ett tag innan vi hittade rätt igen med hjälp av vakter och annat folk.

Tanken var att vi skulle gå runt hela dagen men ett brejk på hotellet när det var som varmast (över 40 grader) blev inte fel.
Nu ut i hysterin igen på jakt efter mat. Helst nåt som inte är hamburgare eller friterat.


Bild på fejkhimlen inne på ett av hotellen.

https://cdn3.cdnme.se/278821/7-3/pic_51c908cee087c32031f81582.jpg" class="image">


Dag 7. Fortsättning.

Gick ut för att äta och hamnade på stora gatan här i Vegas. Jösses!
Om man tar mina tankar om hur det var i Vegas med ljus och hotell och folk och liv och hysteri och dubblar det. Då börjar vi närma oss verkligheten.
Men fortfarande inga bilder...

I morgon blir det en heldag här. Tur jag är ledig när jag kommer hem.


Dag 7

På vägen till Las Vegas körde vi till en av makens favoritaffärer, alla kategorier. Bass pro shop. I en affär stort som ett mindre Ikea finns det allt som har med friluftsliv att göra. Och lite annat. Båtar, fiskegrejer, gevär, kläder/skor, tält osv. Han gick runt i två timmar innan han var hyfsat nöjd. Risken att vi hamnar på ett Bass pro i Vegas eller San Francisco är dock rätt stor...

På vägen stannade vi också vid Calico ghost town. Det var ett ställe där det bodde massa människor på 1880-talet som bröt silver i gruvor. Sen blev den helt övergiven. Nu bor där nio personer.
De började göra ordning stan på 80-talet och nu är det som ett High chaparall i miniminiformat.
Lite otroligt att folk klarade sig där. Värmen! När vi klev ur bilen var det som att stå i en bastu med hårfön riktad mot ansiktet.

Nu framme i Vegas. Ännu en lång dag. Mat och sömn, tack!


Dag 6.

En gammal barndomskamrat till mig bor i USA sen 13 år tillbaka. Vi har inte setts på nästan 30 år men haft lite kontakt på fb.
Denna goa människa kom till vårt hotell med sin jättetruck och hämtade upp oss. Sedan åkte vi runt hela dagen och tittade på saker som han tyckte att vi hade missat.
Huntington beach - fina hus vid kanalen och massa stora båtar. Också det i kanalen (jag undrar om de nånsin använts).
Vi såg Queen Mary, systerbåten till Titanic, åt fisktacos på bästa stället i LA och strosade på Long beach och tittade på folk och hade det bra.
Det blev en heldag och jag var helt slut på kvällen. Då hade vännen M dryga 1,5 tim bilkörning hem.
Nu känner vi oss klara med LA för denna gång!


Dag fem

En ny dag med mycket promenerande. Nog för att jag gillar att gå och att man ser mycket men min opererade fot (innehållande spik, skruv och platta) börjar tycka att ett brejk i gåendet kanske vore på plats.

Gick i alla fall runt på Venice beach. Såg alla som åkte longboard och blev ruskigt avundsjuk. En sån vill jag också ha. Bara backarna i Borås (och vädret i Sverige) som hindrar mig.

Vi sprang också på Snoop Doggy dog som spelade in en reklam. Nu har han bytt namn. Till Snoop lion...

På väg tillbaka till hotellet för en dusch fick jag vätskebrist eller nåt. Jätteotäckt. Från att gå och fota skyltar och annat började hela asfalten gunga och jag såg flimrigt. Men efter nån liter vatten ordnade det sig.

På eftermiddag/kväll en tur till Santa Monica och mer promenerande. Men mysigt.

https://cdn2.cdnme.se/278821/7-3/pic_51c53056ddf2b342a5beaeb1.jpg">https://cdn1.cdnme.se/278821/7-3/pic_51c53056ddf2b342a5beaeb1.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/278821/7-3/pic_51c530d4ddf2b34309fb249a.jpg" class="image">


Dag fyra.

Förflyttning. Men inte så långt. Tog ett nytt hotell nära Venice Beach. Tog en promenad och lite mat vid piren. Mysigt.
Många surfare ute. Men de verkar mest vänta på nästa våg.

På vägen hit var vi också på en outlet. Trodde det bara var converse men det var massa butiker. Nice! Tack PP!!

Bilderna blir förresten kass när jag lägger dom här. Måste lägga upp dom på jättedålig upplösning.
Bättre än inget tänkte jag först men det vete katten.


Dag tre. Universal studios.

Upp tidigt för att åka till universal studios. Dit hittade vi så lätt att vi kom fram före det öppnat och var först in (om det nu är en merit i sig). Däremot var det en fördel eftersom vi då hann göra de attraktioner som vi prioriterat innan alla människor välde in.

Kul grejer: transformers 3D (häftig teknik), studio tour (alltid kul att se Wisteria lane och klocktornet från Back to the future live), water world (sicken teknik! Vatten, explosioner, allt med tiondels sekunders marginal till nästa sak). Och blev helt totalt dränkt i nån flumrideliknande Jurassic park-båttur. Men torkade snabbt.

Andra saker också bra naturligtvis. Vi gick där från det öppnat (som sagt) tills det stängde. Ännu en dag med trötta fötter.


Dag två. Eftermiddag.

Tja, vad ska jag säga? Vi gick och gick och gick och gick. Och åkte lite buss.
Såg Hollywoodskylten på närmre håll. Kollade in husen i Beverly Hills (sinnessjuk värld de lever i). Kikade på affärerna på Rodeo Drive (lika sinnessjukt). Var förbi Viper Room för att vinka på Johnny Depp. Han var dock inte där. Dessutom gick vi förbi massa tatueringsstudior. Massa! Och följaktligen även massa tatuerade människor.

Sen försökte vi avsluta dagen lite lugnt på en sportsbar (jag räknade till 15 st storbilds-tv) nära hotellet men det visade sig vara en stor viktig basketfinal på tv så lugnt var allt annat än det blev. Men lite kul och fascinerande. Jag har noll intresse för basket, visste inte ens vilka lagen var. Och ändå satt jag och hejade i slutet. På det förlorande laget.


Dag 2. Förmiddag.

Vi bor rätt nära Hollywood bl så vi började traska runt. Vi har sett en del flashiga hus och en del mycket mindre flashiga.

Var på ett makabert museum. Museum of death där det fanns foton tagna på brottsplatser och massa annat skumt. Info om seriemördare, olika sätt att ta död på folk i fängelser, huvudet av en man som blev halshuggen runt 1900-talets början. Det blev mycket makabert efter ett tag.

Vi såg även skylten. Den berömda. Fast på håll.

Och walk of fame. Nu kaffepaus.

Bilderna går fortfarande inte att lägga här. Finns på instagram. En del av dem i alla fall.


Dag 1

Mycket lång och rätt ointressant dag. Åkte från Borås fem på morgonen. Flyg till Paris. Sprang som galningar för att hinna med Los Angelesplanet. Helt i onödan visade det sig. På det planet satt vi i två timmar innan det startade på grund av åska och oväder.

Nu är vi i alla fall på plats. Har ätit. Är rätt trötta. Hoppas att kunna hålla ögonen öppna en timme till så vi är lite mer i fas i morgon. Klockan är nu halv nio här. Och halv sex på morgonen i Sverige.

Tyvärr ville inte mobilappen lägga med bilderna...


Reseblogg

En gång för rätt länge sen (nästan tio år sen ju?!) var vi i Florida en vecka, hela familjen. Då startade jag en egen reseblogg just för det ändamålet.

I morgon åker maken och jag till USA igen, till Los Angeles, Las Vegas, San Francisco och massa runt omkring. Men denna gång får min vanliga blogg duga att göra som tillfällig reseblogg. Det och instagram.

Vi hörs!

En lördag

Började med att träffa vännen Å på stan så vi fick lite frukost/fika. Efter det inhandlade jag böcker till USA-resan om en vecka. (Mer om den kommer längre fram).
Sen till dotter den äldre där ena katten betedde sig skumt. Tror inte sjuk. Avvaktar tills blå stjärnan öppnar normalt och ringer då.
Nu lite slappa tills maken kommer. Då tänker jag dra ner honom på stan på en öl och lite lätt mat. Får passa på.
Det är ju ändå juni och solen skiner. Snart är vi tillbaka i kalla oktobervindar och mörka kvällar.


Avslutning

Jag fattar det inte. Det blir samma chock varje år. Helt plötsligt är dom borta. Eleverna. De man tampats med och skojat med och träffat ett helt läsår. Dubbla känslor. Definitivt.

Jag tror inte det finns nåt mer öde än en skola utan elever. Men vi kämpar på ett tag till. Sen lov även för oss.


i juni

Varje första juni publicerar jag denna dikt. Inget vet riktigt vem som skrivit den men det finns lite överallt.

Själv hittade jag den på insidan av ett köksskåp hemma hos mormor när vi var och flyttstädade där för kanske 15 år sedan. En handskriven lapp som hon såg varje gång hon öppnade skåpet.


Varje 1 juni. Ett måste:

1 juni

Var glad min själ åt vad du har
Nu har du 100 sommardar
och detta är den första
När solens lopp sin ända tar
så har du 99 kvar
och någon blir den största

Giv noga akt på var du står
i morgon är med ens igår
Det går så fort att vandra
lägg märke till att vad du får
är 100 sommardar per år
i morgon är den andra

RSS 2.0