Mamma Mia

Ungefär tre år efter alla andra kom vi nu äntligen iväg på bio för att se Mamma Mia-filmen. Det var riktigt bra, tyckte jag, Jag som inte ens är nåt större ABBA-fan. Den var kul, vi skrattade högt flera gånger och jag fick även lite tårar i ögonen vis nåt tillfälle (nåt jag tvivlar på att nån annan i familjen fick).

Visst har det klagats på skådespelarnas sångröster men jag tyckte nog att dom gjorde det med den äran. Inte för att dom alltid sjöng rent men det är rätt befriande att det ändå var dom som sjöng och att det inte var några play backs-grejer.

Översättningsproblem

Maken har en kollega som är rätt spontan och som pratar utan att alltid tänka sig för. Maken berättade igår att den här kollegan skulle förklara något för några engelsmän när dom var i England och jobbade. Kollegan ska då, av nån anledning, berätta om den svenske kocken i Mupparna. Det som kommer ur munnen på kollegan var dock: "the Swedish cock".
Kollegan förstod inte alls varför alla tystnade och stirrade. Svenskarna som var med däremot tyckte att det var kul.

Med det här i ryggen kan jag inte känna att mitt misstag när vi var i USA var så farligt. Det ena hotellet vi bodde vid där fanns en drickautomat. Barnen köpte väl varsin cola och jag kände också för nåt men inget så sött. Hemma brukar jag, när jag dricker "sötdricka" hålla mig till grape eftersom den inte är så söt. Döm om min förvåning och stora glädje när jag i automaten hittade en Fanta grape. Perfekt, tänkte jag och köpte den.

Inte lika perfekt tyckte jag att det var när jag öppnade drickan och smakade. Hur var det nu med engelskkunskaperna? Naturligtvis var det vindruvssmak på drickan. Det var inte bland det godaste jag smakat, kan jag säga.

Efter en hård arbetsvecka...

Som jag berättat tidigare så har vi här i byn pubkväll en kväll i månaden. Och tro det eller ej, det är inte alkoholen som är det viktigaste. Det är väl snarare så att den här kvällen har ersatt samtalen som förr hölls på kyrkbacken.


Nu har puben i alla fall varit stängd över sommaren, antar att initiviativtagarna vill känna sig lediga någon gång, hur dom nu tänker, men idag är det premiär igen. Grillarna plockas fram och folk, i alla fall en del, går man ur huse för att återigen få träffa sina kära (?) grannar.


För mig som egentligen är en riktig stugsittare, jag är inte så överdrivet förtjust i att gå "på lokal" är det här suveränt. Nära hem, lite skvaller, lite vin och musik.

Efter att ha haft en jättehektisk vecka och sen somnat som en klubbad oxe när jag egentligen bara skulle vila lite så är det är som grädde på moset att det dessutom är pub. Dags att tvinga upp maken, som också somnade när han kom från sitt jobb, och gå iväg.


Samtalsdag

Nu de här första dagarna har vi även samtal med dom nya eleverna. Ämneslärarna har 15 min avsatt till varje elev, i dag var det 18 elever på min lista (samtalen fortsätter med de andra eleverna i morgon och på måndag).

Efter siste eleven gått började jag plocka ihop papper och hämtade vatten till en blomma som såg lite ledsen ut. När jag gick för att gå till lärarrummet mötte jag kollegan B som undrade vilken elev jag pratade med sist. Vid det laget snurrade alla elever och samtal så i huvudet att jag var tvungen att titta på pappret för att komma ihåg vem som lämnade mig tre minuter tidigare. Jag undrar hur bra de sista samtalen egentligen var och vad jag kommer ihåg.

Hur som helst tänker jag skylla på mängden samtal och tror inte ett dugg att det har med ålder att göra.

8-20.30

Så, nu kanske jag har lärt mig nåt. Eller nej, det tror jag inte. Har ju introduktion för eleverna den här och nästa vecka. Det innebär att jag har massa fler lektioner och elever än vanligt. Och då, när det är som stressigast bestämmer jag mig för att starta min andra verksamhet efter sommarledigheten.

Så idag jobbade jag 8-16 på skolan och sen hem och ha tre kunder på raken, var klar 20.30. Då var jag glad när jag kom in och maken hade förberett middag. Så jag ramlade direkt i soffan, framför tv-n, med middagen i knät (eller tallriken, då då).

I morgon börjar målarkursen igen. Ska bli så kul!

Jobb

Har nu haft några fler lektioner med de nya eleverna och såna här dagar förstår jag varför jag gillar mitt jobb så mycket. Det är verkligen kanonkul. Eleverna (gymnaiseålder) är kanon, kollegorna är kanon. Allt är bra.

Fast den dåliga humorn sprider sig ut från familjens gränser. Nu var det kollegan Å som var i farten. Han frågade om vi visste vilken krydda som var mest välkomnande?
Vi funderade ett tag men fick ge upp. Då log han stort och sa: Kummin (kum-in)...


Räddningen för idag.

Vaknade och hade INGET att göra. Inget kul i alla fall. Tråkiga saker som tvätt, städning, laga byxorna och sånt finns det ju hur mycket som helst av men det var inte det jag ville. När jag pratade lite med M på msn tyckte hon att jag skulle komma till henne på en fika. Det räddade min dag. Medan jag var borta mutade jag dottern att städa och nu ska jag sätta mig och sy så det blir klart.

Bildbevis

Eftersom merparten inte riktigt förstår hur fin min nya tomte är tänkte jag sätta in en bild så ni får se själva (ta det inte så allvarligt, man FÅR ha olika åsikter om saker och ting). 

I tomten finns nu alltså en ljusslinga. Den kommer göra sig kanonbra i nåt fönster om jag hittar nåt ledigt.


 

Augustitomte

Vi var iväg på den årliga höstmarknaden/loppisen idag, äldsta dottern och jag. Det var nu några år sen vi var där men nu ville hon dit så det var bara att kliva upp tidigt och åka dit.

En strålande solig augustidag för några år sen när jag var där köpte jag en stor plasttomte som man kan sätta i trädgården med lampa i. Den är väl drygt 1 meter hög, rätt tjock och otymlig att gå att bära på. Den ville jag ha! Jag visste att både barn och make skulle tycka den var fruktansvärd men det hindrade inte mig. Jag köpte den och gick sedan och bar på den resten av dagen. Jag måste säga att det var ett jättebra sätt att prata med folk. Det var inte många av dom jag mötte som kunde låta bli att kommentera tomten som bars runt i strålande sol.


Idag köpte jag en tomte till med lampor i, marknaden sponseras av ett lokalt stort företag som sysslar med belysning och sånt, den här var inte mer än 30 cm hög kanske. Nu fick jag inga kommentarer alls. Så, ju större tomte man är/har desto fler kommentarer?

Kan för övrigt berätta att maken inte hoppade högt av glädje när jag meddelade den roliga nyheten om tomtetillskott i familjen. Han förstår inte alls min ljus- och julmani. Men han får glädja åt att vi inte fick cykeln och väggklockan som vi bjöd på på auktionen istället. Det hade ju varit han som skulle få laga dom.


Skolstart

Så var det dags igen. Barnen började igår. Yngsta dottern var väl inte helt nöjd med det, hon ville byta skola eftersom det inte funkar i den hon går i nu. Tyvärr gick inte det för tillfället. Jag hoppas att hon kanske kan komma in där senare. Hennes bästa kompisar går där nu och på skolan hon går på har hon ingen riktigt så där bra kompis. Säger hon själv. 

Äldsta dottern började trean på gymnasiet.  Detta år blir rätt lugnt på teoriämnesfronten men hon har tre föreställningar att planera och utföra. Ska bli kul att se dom till våren.

På min skola kom eleverna idag. Ett drygt 60-tal ettor kom till oss. Det är så fascinerande hur lugna de är. Sen tar det bara några veckor innan dom är hemtama och sätter fart i skolan igen.

Jag mötte en av tjejerna som ska börja hos oss i korridoren efter rundvandringen på skolan. Hon hejade och sa "vilka vackra ögon du har". Jösses. Det kommer jag leva på länge. Och nej, jag tror inte att det är fjäsk. Varken hon eller jag har nån aning om ifall hon kommer i nån av mina klasser.

Äpplet fallar inte så långt ...

Att käre maken inte har nån humor, det är ju vida känt. Men att det har smittat yngsta dottern?

Vid middagen satt vi och pratade om hur korkat det är att ha ett Å, Ä eller Ö i sitt namn om man ska lämna landet. Yngsta dottern sa att mitt namn ju då blir Asa. Jag förklarade då att det är anledningen till att släkningen Håkan i USA nu "heter" Hakan. Yngsta dottern tyckte det var kul och sa sen "Hej, jag heter Fot". Sen skrattade hon så hon nästan ramlade av stolen medan äldsta dottern och jag satt som med frågetecken i ögonen.

Att höra fel.

Satt vid matbordet idag när barnen började prata om vad som är nyttigt och inte nyttigt att äta. När vi kom in på kött sa nån "kött blir man inte tjock av". Äldsta dottern tittade då förvånat och sa "VAD SA DU?". Hon tyckte det lät som "tjacka upp den då, tjock-korv". Vad det nu betyder. Ett gapskratt blev det i alla fall.


Spökjakt

När terminen börjar brukar vi åka iväg och göra nån "träffa varandra och prata lite skit innan allt drar igång-grej" med alla som arbetar på skolan. Idag hade jag ingen större lust. Jag tyckte att det var så mycket annat vi behövde göra och jag känner mig lite stressad över att inte få planera i lugn och ro. Hur som helst åkte vi till ett mysigt ställe vid en sjö där vi gick poängpromenad och åt lunch. Efter det åkte vi till Torpa stenhus för att få en guidad tur och en fika. Den guidade turen var jättebra. Damen som guidade var otroligt kunnig och berättade fängslande om saker som hänt i slottet.

Förra gången jag var på Torpa pratades det mer om spökena, det sades det inte så mycket om idag under den guidade turen, tyvärr. Sånt är ju alltid kul. Jag försökte få kollegan A att vi skulle stanna kvar och se vad som hände på natten men när guiden hörde det sa hon att flera har velat sova där men ingen har vågat stanna en hel natt. Sen berättade hon lite fler grejer om spöksaker som hänt medan hon väntade på att resten av kollegorna skulle komma ur slottet. Jättekul. Skulle vara kul att se vad om hände om man sov där en natt. Man behöver ju inte reta upp dom.

När vi åkte tillbaka till skolan berättade jag för kollegorna i bilen när äldsta dottern och jag sms-ade in och önskade en låt på fd Match. Eftersom vi inte kunde enas om Kent (dottern) eller Winnerbäck (jag) så lät vi programledaren välja. Han valde Kent... (hur han nu kunde tänka så fel). När jag gnällde över detta säger kollegan P att han alltid byter kanal när dom spelar Kent. Han klarar inte av att lyssna på dom. Tänk, han stiger i min aktining mer och mer för varje dag. 


Sims

Ett tag spelade barnen SIMS dygnet runt, kändes det som. De byggde familjer och tyckte att det var jättekul. Förvånandsvärt ofta kunde de sitta göra det här ihop. En kväll fick jag höra ett jättestort gapskratt ifrån rummet där de satt. Jag gick in och fick då se hur dom båda hade gjort en familj som de inte längre ville ha kvar. Deras sätt att lösa det var att bygga en pool utan stege och då när familjen badade kunde de inte komma upp utan drunknade. Vet inte vad det säger om barnen eller om deras uppfostran?

Slö dag

När jag vaknade och solen sken tänkte jag åka ner och bada i den svinkalla Lygnern en sista gång för säsongen. Det blev inte så. Jag kom inte ens ut ur huset. Jag fastnade i en bok och blev liggande/sittande hela dagen, praktiskt taget. Det är inte så ofta jag blir fångad av en bok på det sättet men det är skitkul när det händer.

Skulle även åka och hämta äldsta dottern men mormor fångade upp henne på vägen och kom ner med henne så jag fick en fika också. Och nu sitter jag och väntar på att maten ska bli klar.

Blomgren?

Så här innan eleverna börjat har vi planeringstid och kompetensutveckling. Den senare består av två halvdagar med föreläsningar.

När vi fick pappret på vilka som skulle föreläsa stod det att en Jan Blomgren skulle prata idag. Varken jag eller någon annan hade en aning om vem det var. Förklaringen kom när rektorn talade om att det blivit felskrivet. Det skulle stå Björklund... Nästan rätt. Jag är dock lite nyfiken på vem i skolvärlden som inte vet att utbildningsministern heter Jan Björklund och inte Blomgren. Eller om det bara var ett hjärnsläpp? Det kan ju också hända.

Nu efter föreläsningen är jag lite imponerad. Jag har aldrig tidigare varit med om nån föreläsare som har varit bra retoriker men dålig talare och det var han. Han var genomtänkt, visste precis vad han skulle säga och hur han skulle säga det för att övertyga oss om att hans tankar och idéer var rätt. Däremot pratade han trasigt. Tappade ord, talade i halva meningar osv.

Trots att jag tycker att hans resonemang inte håller utan haltar en del på vissa ställen så måste jag säga att jag ändå blev lite imponerad av hans resonemang. Inte totalt fel.


Tillbaka på jobbet

Så är jag tillbaka på jobbet igen. Det är inget jag har ont av, jag gillar både mitt jobb och mina kollegor. Mycket. Däremot var det jobbigt att gå och lägga sig igår när resten av familjen var lediga och kunde vara uppe och ha skoj (hur skoj dom nu hade) och för att inte tala om hur det var att stiga upp tidigt idag när alla andra sov. Var lite sugen på att nypa nån i örat för att de skulle vakna men behärskade mig.

På väg till jobbet fick jag ett sms från fd kollegan som nu är tjänstledig för att studera på annan ort. Hon önskade mig lycka till inför jobbstart. Hon är nog en av dom gulligaste personer jag känner. Pratade med henne i telefon senare på dagen och hoppas att jag kan åka upp till Falun och hälsa på henne.

Farbror Melker

Maken var ute och fiskade idag och gjorde en farbror Melker. Han skulle i båten och ramlade i. Jag skrattade så jag grät när han ringde och berättade. Lika mycket skrattade inte han när han insåg att mobilen var totaldöd. Det var kortet som inte tålde vatten. Det är ju rätt konstigt med tanke på att det är ett SIM-kort.....  (Så rolig var jag när han berättade, inte så uppskattat. Han har ingen humor, det är det jag alltid sagt). Däremot överlevde både kameran och bilnycklarna, som tur var.

Han var trots detta rätt nöjd när han kom hem. Han hade fått någar gösar så då var det helt plötsligt värt det.

Numerologi

Det har ju varit mycket prat om siffran åtta nu i OS och Kina. Det är ju en bra siffra enligt kineserna och eftersom jag har en kompis som är rätt intresserad av numerologi så vet jag att jag är en åtta. Det har kompisen berättat. Nu tänkte jag läsa lite om hur bra jag egentligen är, det kan ju vara kul att veta, så jag tog fram min bok och läste. Jo, tjena, åttan är materialistisk, girig och hänsynslös. Eller jo, det kanske stämmer?

Shopping

Två dagar kvar på semestern och vad gör jag då? Jo, jag drar upp hela familjen tidigt, tidigt och åker till Ullared. Vi var där kl 8 när dom öppnade. Jag hade väl inga jättestora förväntningar på kläder till mig och man kan väl säga att dom infriades. Men tyvärr fick yngsta dottern inget heller och hon har rätt stor klädbrist. Får hoppas att hon klarar sig ett tag i alla fall.

Det var inte helt kul att gå upp så tidigt. Och på onsdag är det dags igen. På riktigt.

Tre dagar kvar

På onsdag börjar jag jobba igen. Alltså tre lediga dagar kvar. Och vad gör jag då idag, nu när jag borde njuta ordentligt? Jo, jag har satt olika byggvaruhus på dagordningen. Ska köpa lite lister, kolla på färg till vardagsrummet och se om jag hittar nåt annat kul. Jag vill verkligen göra om vardagsrummet, tyvärr kommer väl det göra att sovrum, kök och badrum får vänta ett tag till.

Ösregn

Eftersom solen sken när jag vaknade i morse tänkte jag passa på att tvätta lakan. Jag gillar när dom torkat ute istället för i tumlaren. Jag hade hängt ut tvätten och lagt mig i badet när jag hörde att det började regna. Båda barnen sov så dom hade jag inte nån större nytta av. Regnet började ösa ner så jag kastade mig ur badkaret och stormade ut och hämtade lakanen. Jag hann slänga på mig en liten handduk men det är ändå tur att jag bor på landet. För grannarnas skull.

Behöver jag säga att det nu slutat regna igen?

Boney M

Än var sommarens konserter inte slut för mig. Yngsta dottern med kompis ville åka in till Borås och gå på "Torsdagskväll". Nåt dom har i Borås varje torsdag under sommaren. Då är det lokala artister, talangjakt och senare på kvällen den "stora" artisten.

Igår var det Boney M som uppträdde. Eller som det stod i annonserna Boney M feat Liz Mitchell vilket ju blev lite konstigt eftersom Liz är den enda som är kvar från originaluppsättningen av Boney M.

Hur som helst så var det bland det hemskaste jag sett, sen jag såg Anki Bagger mima på en flyguppvisning för kanske20 år sedan och hon hade ändå vett på att skämmas.  Jag vet inte om man kan kalla det playback eller singback. De satte på en skiva och sen fyllde Liz Mitchell i lite här och där. Ibland tog hon doarollen och ibland sjöng hon i texterna. Den övriga tiden fyllde hon i med aaaa och oooo i falsett, typ Michael Jackson fast ett par tonarter högre upp.

Jag undrar hur det känns egentligen. Att vara så stora som Boney M var och sen nu få spela inför några entusiaster och fler ointresserade på stora torget i Borås. Det är som att Spice Girls skulle uppträda på Frölunda torg om 20-30 år eller så.
Sommarpratare och musik.

Jag brukar lyssnar på sommarpratarna när jag kan, oftast blir det när jag sitter i bilen. Nu i fredags var det Annika Norlin som pratade. När hon valde sin musik hade hon gjort en lista på de 10 bästa låtarna i världen, enligt henne. Sen körde hon dom från 10:e till första plats. Det var kul, hon hade en del musik på sin lista som jag inte tror att så många skulle välja men det som jag reagerade på är att hon klarade att välja tio låter. Hur kan man välja tio låtar och sen klara av att numrera dom?

De tio låtar jag skulle ta ut idag skulle kanske inte alls vara med på listan i morgon. När jag lyssnar på musik så styr humöret och massa andra saker. Det är samma som när man får såna där "lära känna varandra-mejl" och man ska skriva sin favoritbok. Det klarar jag aldrig. Har läst mängder av böcker men välja ut en? Det går inte.


Lottovinst!

Så var det då äntligen min tur! Jag prickade in fem av sju på lotto. Och vad blev vinsten. Jo, 66 kr. Jag undrar vad jag ska göra med dom. Ut och resa? Göra om sov- och vardagsrum? Gå ner i arbetstid? Betala av studielånen? Möjligheterna är oändliga.

Skärhamn och Uggla

Var uppe i Skärhamn en sväng idag. Dels ville vi komma ut och röra lite på oss nu de sista skälvande minuterna (dagarna) av semestern och dels ville jag se Kaliforninenutsällningen på Akvarellmuséet. Vi hade tur och kom dit precis när en guidad tur hade börjat. Det är så mycket mer intressant att se tavlorna när man får lite fakta och bakgrund. Överhuvudtaget var det en intressant utställning och jag blev mycket sugen att ta fram akvarellerna som legat inpackade sen oljan kom in i mitt liv.

Efter kusten åkte vi till Liseberg för barnen ville se Uggla. Nu var jag väl inte emot det på nåt sätt. Han har ju funnits i mitt liv sen jag var 11 och fick höra honom på ett läger av en kille jag blev vansinnigt kär i. Efter en sån upplevelse måste ju Uggla på nåt sätt bestå. Barnen stod långt fram men maken och jag stod med syster, systerson och T längre bak.

Det har blivit några konserter i sommar. Riktigt kul.

Bröllopet igen

Mitt under skumpaminglet och "jaså, du är kompis med L, bor du i Borås eller?" så öppnades helt plötsligt ett fönster i ett av de gamla hembygdshuset och en tjej börjar gapa på en annan tjej. Det visade sig att det blev ett litet skådespel mitt bland oss. Dom som gjorde spelet var jätteduktiga, vi stod ju mitt i vägen men inte tänkte dom här tjejerna flytta på dig. Nä, tvättvatten kastade de ut mot oss så vi fick hoppa undan och likaså hoppa undan när den ena tjejen stormade fram.

De hade också två statister med sig. Två små ursöta små barn som "hjälpte" till att tvätta. Den ena blev lite rädd dock och började gråta när två män började slåss om en kvinna (inte så lätt att veta att det var ett spel).

Resten av kvällen gick kanon. God mat, dans och många tal och lättsamma grejer. Ingen var högtravande och alla, som jag pratade med, var väldigt trevliga.

En sak dock som jag blev rätt sur för är att ALLA kort blev suddiga. Vi hade med den lilla kameran för att slippa släpa på objektiv och grejer. Men inte ett kort blev skarpt. Vet inte om det var nån inställning som blivit ändrad på.

En suddig bild på de två statisterna:


Bröllopet

Så var en intensiv helg över. Bilresan upp var lång men gick bra. Stannade i Örebro och lämnade en massagestol och köpte lite grejer till höstens aktiviteter. Kom fram till det B&B vi skulle bo på. Då tänkte jag nästan åka hem igen. Vi hade fått ett eget hus en bit bort. Bra tänkt förutom att det inte fanns nån toa, lamporna inte funkade (jo en av fem...) och det var allmänt skabbigt. Maken ordnade dock att vi fick bytt till ett rum inne i huset istället. Mycket bättre.

Bröllopet var helt underbart. Jättefint! De vigdes i gammal hälsingestil, tror jag..., utomhus, de kom in gående efter tre fiolspelande tjejer, mycket stämningsfullt,  J höll i ceremonin och L-s och K-s egenskrivna löften gjorde att inte många ögon var torra. J skötte sig jättebra, bra balans mellan skratt och allvar. Mycket bra.

Efter ceremonin blev det ett glas skumpa och lite mingel. För att alla skulle veta vad det var för folk på bröllopet hade de gjort brickor att sätta på sig, man kunde välja mellan olika fotbollslag och tanken var väl att vi lite söderifrån skulle välja Elfsborg. Det gick dock emot mina principer helt. Som göteborgare som jobbar i Borås har jag nog av Elfsborg av mina kollegor. Jag vände på en lapp och skrev IFK Göteborg istället. Ett bra sätt att få prata med andra. Alla tittade ju extra noga på lappen.

Mer följer.

Ack Hälsingland du sköna?

Åker upp till Hälsingland idag, maken och jag, för att gå på bröllop. Det är K och L som ska gifta sig och J ska hålla i själva vigseln. Det ska bli jättekul men nu har vi en lång bilfärd framför oss. Fast just nu, när det är packat och klart, har jag börjat undra om jag verkligen ska ha just den klänningen.

RSS 2.0