Julgransprydnad

Förrförra julen var vi i Florida en månad och åkte runt och hade det allmänt bra. Då, strax efter jul i en affär neråt Key West, hittade jag en julgransprydnad som jag bara inte kunde låta bli att köpa. I farten köpte jag en till syrran också.

Förra året hade vi ingen gran. Jag har blivit fastnat lite i tanken på hur onödigt det är med gran, att hugga ner den, ha den inne en vecka eller två och sen slänga ut den, så det blev ingen fin prydnad då. I år har vi inte heller nån gran (saknar dock lukten) utan nån lysande kvistsamling så äntligen har min fina prydnad kommit upp. Däremot undrar jag om syrran verkligen satt upp sin.
Ingen jul utan en scooteråkande flamingo?

Renar och filmer

Har haft några riktigt slöa dagar nu under lovet. Det känns inte alls fel. Igår masade vi i alla fall iväg till stan och handlade lite. Äldsta dottern som fått ett presentkort på Movieline köpte fyra filmer. Får se om några duger på filmkvällen den 3:e.
Efter det åkte vi till Hornbach och tror ni inte att renen kommit in igen. Nu? Lite sent. Och inte rätt ren heller. Får hoppas på bättre lycka nästa jul igen.

Idag ska jag fika med M och sen inte göra så mycket mer. Ladda inför maskeraden på nyår kanske. Men som vanligt, jag har absolut inget att ta på mig. Sommartema.... det gör det ju inte så mycket lättare. Har hittat skor i alla fall. Kanske ska ta dom och en bikini?


Veckovill

När jag varit ledig så här länge infaller veckovillheten. Jag har ingen aning om det är onsdag eller midsommar. Det är lika bra att inse fakta, det kommer vara så här tills jobbet börjar igen. Får hoppas att jag i röran inte missar nyår i alla fall.

Igår tillbringade jag halva dagen i arbetsrummet och försökte röja ut saker från evigheternas början. Det gick sådär. Nu är en bokhylla i rätt fin ordning medan sakerna som låg på den nu ligger på golvet och på skrivbordet. Dom andra fem hyllorna ska vi inte ens prata om.

Idag smiter jag till Borås med J för att träffa K och L och se deras nya hus så jag lämnar med glädje arbetsrumsröjningen till en annan dag. Det ska bli kul att träffa dom igen. Det var ett tag sen nu och vi har en del att prata om. Ska även se om jag hinner få bakat banankaka innan jag åker. Kan ju alltid ta med en till fikat.

Lugn jul

Julaftonen avlöpte väl hos mina föräldrar. Det blev lite rörigt med ett barn som var halvsjukt och inte ville äta, ett barn på rymmen och ett barn som var lite uttråkad men det löste sig till slut.
Julklappsspelet blev en succé, känns som en ny tradition. Vi brukar ju köra det på jobbet men det är första gången vi har kört det på julaftonen.

Igår var det en riktigt slapp dag. Om man inte räknar de få stegen till gäststugan där bastun är så var jag inte utanför dörren. Yngsta dottern och jag spelade Wii Fit, roligare och jobbigare än jag räknat med och jag har ett informellt Gilmore girlsmaraton. Så snart TV-n är ledig tittar jag. Än så länge är jag bara på säsong ett så jag har mycket framför mig.
En varm och skön bastu var sen helt perfekt på kvällen.

Idag blir det bio. Maken och jag ska äntligen på Låt den rätte komma in. Det var ju jättelänge sen jag läste ut boken men vi har inte hunnit se den än. Jag var lite rädd att inte hinna se den innan den slutade gå men ibland har man tur. Barnen valde att hellre se Allt flyter. Smart att passa på att gå så sent. Då kan vi även äta i stan och slipper tänka på middag idag. Det stora dilemmat under ledigheter.


Julafton

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.

Jag önskar er alla en underbar, mysig och stressfri jul! Och glöm inte Karl-Bertil.


(gjord av yngsta dottern)


Inget Liseberg

Hade planerat att åka en sväng till Liseberg idag med barnen, söstra och systersonen. Det var bara att glömma. Yngsta dottern vaknade idag och på frågan hur hon mår idag svarade hon bättre. Jo, tjena. Nu hade hon bara 39,2. Lite taskigt är det allt, det var hon som helst ville åka. Men det blir ju en jul nästa år också.

Sitter nu och tittar på en halvkass julfilm på TV och äter knäck. Det är rätt mycket det som är jul för mig. Lugnt och skönt.

Sjukt barn

Satt här hemma och gjorde ingenting när yngsta dottern ringde och frågade om jag kunde komma och hämta henne i Kungsbacka (bussarna går VÄLDIGT sällan). Jag hade ingen större lust att köra knappa 6 mil men åkte ändå. Så klart.
När jag kom fram mötte mig en darrande, kokhet dotter. Hon ligger nu i soffan och sover med 39,7 i feber. Vi skulle mysa med Sunes jul men det verkar som om det får vänta ett tag.

Jag får väl gå ut och passa på att koka knäck så länge. Det har jag sagt i flera dagar nu men när jag inte har nåt på dagordningen så händer det ingenting.

Vintersolståndet

Hoppas inte att ni glömde att det var vintersolstånd igår? Det är en av mina största högtider. Jag kan inte säga att jag blir så glad runt midsommar när det vänder och blir mörkare och mörkare, då har jag nästan bara nedräkning tills det vänder tillbaka igen. Nu däremot är det hopp om livet, lite ljusare för varje dag.

Maken och jag gifte oss också på vintersolståndet. Vi resonerade så som att det ju inte kan bli mörkare. Typ. Vi brukar inte fira så mycket men igår fick han en puss (eller ja, det brukar han få) och jag grattade honom. Då visade det sig att det är idag vår bröllopsdag är. Vintersolståndet är ju 21-22 dec, lite olika. Och det är ett datum jag inte kan lära mig. Tur att han har koll.

När vi gifte oss var det ett himla liv runt omkring oss. Vi bestämde oss för att göra det av ovan anledning men också så här före jul så ingen kunde fira oss. Vi ville göra det lite snabbt och lätt. Så snabbt gick det att vi knappt fick köpt en ring, jag var inte säker på om jag ville ha nån, och definitivt inte hann gravera den. Så jag kan inte kika i den heller för att se när dagen var. Kanske ska lämna in den på gravyr så här 14 år senare.

Julklappsspelet

Syrran och resten var ju här igår och firade maken. Då kom hon på idén att vi ska ha julklappsspel på julafton hemma hos mamma och pappa. Det var ju en kul idé. Men komma på det NU? Några dagar efter jag varit i Ullared (där man men lätthet kan hitta roliga billiga saker) och när jag hade lovat att inte ge mig ut i affärerna igen. Det var ju bara att bita i det sura äpplet och åka in till Kungsbacka för att handla ännu mer.

Vi bestämde att vi skulle köpa två presenter för ungefär 25 kr/st. Det var inte helt lätt men när jag utökade med några kronor så fick jag i alla fall hittat något. Men dom sakerna var absolut inte roliga. Så syrran, det är ditt fel. Å andra sidan, nu kan det bara bli bättre till nästa år.

Passade dessutom på att köpa den sista till maken så nu är han verkligen klar.

Inget mer handlande nu före jul, det skulle vara en liter mjölk eller nåt liknande då.

Fortsatt födelsedagsfirande

Teatern och restaurangbesöket igår var bra. Maken var nöjd. Pjäsen, En fröjdefull jul, var riktigt rolig. Utan att vara en fars blev det ändå många skratt.

Idag har mamma och syrran med son varit nere för att fira maken och äta lunch och fikat. Och pratat, pratat, pratat. Ibland när vi träffas pratar alla högre och högre tills man till slut börjar känna sig döv. Måste säga att det blev lugnare efter maken åkte iväg på sitt ärende. När dom sen åkte hem tog dom yngsta dottern med sig så ikväll är vi bara tre.

Nu sitter jag här i ett hus som är färdigjulat om man bortser från granen. Den har vi inte ens skaffat än. Det börjar bli hög tid. Nu ska här slappas resten av julen.


Födelsedagar

Idag fyller dom två papporna till mina barn år. Grattis till dom båda!

Ska idag fira med teater och middag nånstans i Borås. Käre maken får bestämma.

Drog dessutom med kära mor till Ullared där vi i princip var helt ensamma så nu är alla julklappar garanterat klara. Det var dom egentligen innan, det jag köpte idag blev mest lite bonus. Träffade bland annat gamla eleven M, tyvärr hade han inte dottern med sig. Hade varit kul att se henne.


Julavslutning x 3

Har nu haft julavslutning på jobbet i dagarna tre. I tisdags var det dags för julbord för eleverna och eftersom dom var en man kort i köket och för att jag, som inte brukar jobba tisdagar ändå jobbade, var jag med och hjälpte till där. Jag slevade glatt upp prinskorvar och köttbullar. Med några få undantag skötte sig eleverna exemplariskt. Det är inte varje dag det är färdigdukat och framställt när dom kommer in. Mysigt.

I går hade vi "riktig" elevavslutning. Då sjöng vi lärare för eleverna sen körde vi lite tipspromenad, julmelodikryss och fika med julmust, lussekatter och pepparkakor. Också mysigt. Sen på eftermiddagen åt vi tomtetårta och hade julklappsspel. Själva spelet var inte hälften så kul som när B, P och jag senare satte igång och kastade gris med min vinst som jag egentligen inte ville ha. Kan säga att den grisen gick i tusen bitar när P kastade iväg den tvärs genom rummet  till T som inte alls var beredd.

Idag jobbade vi utan elever. Vi hade lite utvärdering av hösten, diskuterade lite. Det blev en bra diskussion. Förhoppningsvis kom vi fram till några vettiga grejer i alla fall. Efter det delade sju personer på min öl som jag vann på julklappsspelet och sen drog vi på julbord. Mätta, till den milda grad, körde P oss hem till R där vi tillbringade en timme och väntade på att puben skulle öppna. Även det mycket trevligt. Så nu är jag hemma. Inte så sent men så skönt! Nu är det jullov!


Marschaller

Vännen P berättade en grej en gång. Det här har jag inget minne av och jag misstänker att hon ljuger. Kan inte tänka mig att detta verkligen hänt.

Hon berättade att vi en gång när vi var små satt och diskuterade vad vi har på julbordet och andra saker som är viktiga på julen (som förra inlägget). Hon berättar då att hon frågade mig om vi brukar ha marschaller på jul. Jag svarade att jag inte visste vad det var för något och frågade om dom smakade gott.

Måste vara en skröna.


Julens "måste"

Sitter och funderar på vad jag behöver för att känna att det verkligen är jul, vilka mina "måste" är. Än så länge har jag inte kommit på så många men i alla fall början på en lista.

Jag måste:
1. höra O helga natt med Håkan Hagegård (nä, Jussi duger inte).
2. äta rödkål på julafton.
3. titta på Karl-Bertil Jonssons jul.
4. sitta i hemma i soffan på julaftonskvällen, efter vi varit hos mina föräldrar, med en mugg glögg och en dålig amerikansk film eller liknande på tv.

Får jag dessutom tillgång en bunt böcker så är hela julledigheten räddad. Var faktiskt och köpte fyra pocket på väg hem från jobbet idag så just den punkten är klar.

Vad man förtjänar

Jag skulle tilltalas av tanken att man av nån gudomlig kraft eller liknande, som ordspråket säger, får vad man förtjänar. Alla som gör dumma saker får dumma saker i gengäld. Dom som gör positiva saker får glada saker tillbaka.

När det händer folk nåt bra brukar jag säga det, att man ibland får vad man förtjänar men givetvis tror jag inte att folk som drabbas av hemska olyckor eller sjukdomar får vad dom förtjänar.

Men frågan är nog egentligen så här. Jag vill ha en sak. Om jag nu får den (vilket är rätt otroligt) har jag då förtjänat det, är det en slump eller om jag inte får den, beror det på att jag är ond eller också det på en slump?

Nä, jag vet väl att slumpen avgör. Tror jag. Kanske.


Tomtar

Jag har ju tidigare gnällt över att jag har så lite ljus utomhus i år. Har fortfarande, trots rätt mycket letande, inte hittat "min" ren som ska vara på taket. 

Häromkvällen när jag skulle hämta yngsta dottern hos en kompis blev jag så glad när jag såg deras hus. Det lyste lite överallt och mitt på husets framsida fanns en slingtomte. Eftersom mannen i huset, M, jobbar på ett lampställe var det inte så förvånande men kul att se. Ännu roligare var att jag kom därifrån med en likadan tomte i bagaget.

Äldsta dottern tyckte dock inte att den var riktigt rumsren. Hon tycker det ser ut som en porrtomte för att han har armen på ett olämpligt ställe. Grannen M och jag enades dock om att det säger mer om dottern än om tomten. Eller?


Tyvärr lite suddigt...
Lucia

Så var det dags igen. Lucia.
Eftersom barnen är så stora nu blir det inget lussetåg med dom för oss. Då är det extra kul att dagiset som ligger bredvid skolan kommer och lussar för oss (personalen). Dom brukar låna vår matsal för sitt lussetåg för föräldrarna och tackar genom ett lussetåg.

Dom här barnen är nog mellan 0 och 5 år eller nåt. Det är underbart att se dom varje gång. Tjejerna som har glitter i håret brukar ägna mer tid att klia sig i hårbotten än att sjunga, och vem kommer inte ihåg hur mycket glitter kliar?
Dom minsta brukar inte vara så intresserade av att stå inför 40 vuxna fånigt flinande vuxna utan brukar gömma sig bakom fröknarna. Sången brukar också mest komma från fröknarna.

Bland personalen brukar det här innebära blandade känslor. Somliga tycker synd om barnen som "måste" komma till oss, somliga tycker det är mysigt och somliga skiter i vilket. Typ.

I år var det speciellt en liten tomte jag kommer ihåg. Han ställde sig i hörnet lite bakom under sången, i slutet när det blev lite tyst mellan två låtar råkar han titta ut och utropar förtjust: "Titta en flagga". Den var mycket mer intressant än lussetåget han själv var med i.

Svenska hjärtan

Var hos C igår och jobbade. Lite konstig känsla, vi brukar ju alltid vara där ihop J och jag men nu hade han blivit sjuk. Egentligen borde det inte kännas konstigt, jag gör massa såna jobb på egen hand men just hemma hos C, där "ska" vi vara två. Det var trots det här lika trevligt som vanligt. 

Har lånat serien Svenska hjärtan av C tidigare och fick den sista säsongen igår. Det innebar att jag inte har gjort ett skapandes grand idag. Jag har suttit fast vid tv-n (och datorn) hela dagen. Fick dragit mig i kragen nu framåt kvällskvisten och åtminstone börjat städa badrummet. 

Måste också säga att Svenska hjärtan har hållt sig kanonbra genom åren. Den är ju inte ny. Men bra.

Läxor

Yngsta dottern går nu i åttan. Hon ska få sitt första betyg till jul. Den här terminen har varit helt sanslös. Minst tre läxor varje vecka och minst ett prov, oftast två. Min stora fråga är varför? Vad är det för nytta med att slänga på elever så mycket läxor?

För henne har det inneburit att hon mår dåligt, hon känner sig stressad och periodvis rätt värdelös. Hon hinner inte med, helt tiden kommer det mer och mer och mer.

På fritiden är hon mycket duktig. Hon har kommit 3:e och 5:e i SM i sin sport och dessutom dansar hon en gång i veckan för att hon tycker det är roligt. Ska hon inte få fortsätta med det? Ska hon sluta med sin sport? Hon är hemma en vardagskväll i veckan (tränar två dagar och dansar en) och då ska allt hinnas med. Är det inte viktigare att göra sånt som man tycker är roligt än att sitta och plugga dygnet runt?

Vi vuxna jobbar inte först heltid och sen sitter och jobbar extra hela kvällarna så varför kräver vi att barnen ska göra det? Och kom nu inte med det argumentet att dom måste få läxor i högstadiet för att dom ska vänja sig inför gymnasiet, det är bara skitsnack. Det finns inte fler anledningar till att ha läxor i gymnasiet heller. Nej, stryk åtminstone hälften av de läxor dom har och låt barnen ha lite fritid också.


Äldsta dottern, som går i trean på gymnasiet har aldrig så mycket läxor som yngsta dottern och jag är helt övertygad om att hon ändå får med sig dom kunskaper hon behöver för att klara sig i livet. Och på min skola (gymnaiset) ger vi inte heller ut läxor. Vill eleverna ta hem och arbeta extra med något så får dom, men det är inget krav från vår sida. Det jag som svensklärare försöker få mina elever att göra är att läsa 3x15 minuter varje vecka, den veckan dom inte är i skolan. Alltså läsa sammanlagt 45 minuter på två veckor. Och det är önskemål, inget krav.

Jag vill ha barn som mår bra, som inte känner sig stressade över allt dom inte hinner med och alla krav som sätts på dom. Jag vill ha barn utan sömnproblem. Jag vill ha barn som kan ta det lugnt och känna att dom lever.


Drömmar

Äldsta dottern, som är diabetiker, vaknade härom natten och var låg. Hon kom på att hon hade köpt juice samma dag och ville ha lite. Samtidigt måste hon ha varit kvar i drömmarnas värld för hon fick för sig att juicen stod nedanför sängen. Hon kände efter, hittade det som hon trodde var juicepaketet och skulle dricka. Lite undrande blev hon när hon märkte att det var en pump på förpackningen men hon gav inte upp. Hon satte munnen under och tryckte. Och fick då munnen full av hudlotion.

Som den vänliga mor jag är började jag gapskratta när hon berättade det här för mig dagen efter. Nu så fort hon vill nåt att äta eller dricka föreslår jag henne att gå in och ta lite lotion. Det är inte så populärt.

Substantiv

Ibland har vi sån tur att vi kan vara två lärare på lektionerna. Igår var en sån lektion. Jag var med och när kollegan Å gjorde en snabbrepetition av substantiv. Han lät alla elever säga ett substantiv och sen "bevisa" för honom att det verkligen var ett sånt ord. Det fick dom göra genom att bland annat visa att det gick att sätta i plural eller säga att det var något som gick att ta på (konkret).

En elev sa ordet "flicka". Å frågade då: "Kan man ta på en flicka?". Då sken en annan kille i klassen upp och sa med ett stort leende: "Om man kan!"

Storstädning

Nu vankas det storstädning här hemmavid. Det är maken som tröttnat på att det ständigt ser ut som ett smärre bombnedslag. Nu ska han tillbringa helgen med att städa. Problemet är bara att han inte klarar av att göra en sak i taget. Börjar han dammsuga så kommer han snart vara igång med att plocka undan saker och till slut står han med huvudet i nåt skåp och rensar, dammsugaren kommer stå kvar på golvet med bara ett halvt golv avklarat. Saker kommer ligga ännu mer överallt eftersom han slänger ut saker ur skåp som han tycker ska bort eller flyttas eller nåt annat. Hela tiden kommer han gorma och gnälla över alla saker som behöver göras. Jag ska ju jobba lite i helgen. I morgon i Kungälv och på söndag är min affär öppen och jag är så glad och tacksam att jag slipper vara hemma och se eländet.

Teater

Äldsta dottern hade sina föreställningar på examensarbetet i måndags. Det gick tydligen jättebra. Själv missade jag det eftersom det var på dagtid och det var väl egentligen bara för skolans elever så jag vet inte om jag hade fått se det ändå.
Hon tycker ju så klart att det är skönt att det är över. Nu blir det lite mer ledig tid på vårterminen.

http://www.bt.se/nyheter/mark/har-spelar-tystnaden-roll(1008375).gm

Nedräkning inför jullov

Nu har det varit lite mycket ett tag igen. Först hela dan på skolan igår och sen iväg och jobba lite i Mölnlycke på kvällen. Jag vet inte hur länge det funkar att ha dubbla jobb, i alla fall inte så länge jag är så pass mycket i skolan som jag är. Har en dröm om att gå ner till halvtid men undrar om det skulle funka. Det skulle nog bli lite problem både schematekniskt och ekonomiskt. Men å andra sidan kan jag inte satsa mer på det alternativa så länge jag inte har nån tid att göra det på.
Nåväl, det ger väl sig. Nu är det inte många jobbardagar kvar till jullovet och då ska jag bara vara ledig. Titta på dåliga filmer med familjen, gå omkring i mina fårskinnstofflor och sova länge (kanske ända till kl 9... ).

RSS 2.0