Ordförråd

Vi pratade igår på Universitetet om vikten om ett gott ordförråd. Hur vi ska göra för att andraspråksinlärare ska få ett sådant. Vi pratade även om att ordförrådet går ner. Man har jämfört svenskfödda sjuåringars ordförråd under en länge tid. Ordförrådet blir lägre och lägre.

Varför?

Alla (eller i alla fall de flesta) vet hur viktigt ett gott ordförråd och språk är.

Alla (eller i alla fall de flesta) vet att ordförrådet hos barn utvecklas hur mycket som helst vid högläsning.

Alla (eller i alla fall de flesta) vill sina barn bästa.

Ändå läser färre och färre människor sagor och böcker för sina barn. Varför?

Tidsbrist? Enkelheten att sätta barnen framför en film som alla (eller i alla fall dom flesta) vet inte stimulerar ett barns hjärna på långa vägar lika väl som en skriven text.

Nu skriver jag inte den är texten för att slå in öppna dörrar eller för att slå mig själv för bröstet. Jag har inte heller läst så mycket för mina barn som jag borde (borde=varje dag).

Jag är mest undrande och nyfiken. Varför?

Mina (svenskfödda) elever satt häromdagen och läste platsannonser. Att dom inte vet vad prestigelös betyder kan jag köpa. Men att de inte vet vad initiativrik, flexibel och samarbetsvillig är, det är värre. Hur ska dom kunna möta verkligheten och arbetsmarknaden när dom inte ens förstår vad som efterfrågas?


Utställning

Ska få hänga mina tavlor på ett ställe i morgon. Maken ska ta med dom i morgon bitti (han har större bil). Kom hem från universitetet nu vid tio och vad gör jag då? Signerar.

Ute i god tid verkar vara överskattat. Men kul ska det bli!

Mycket

Det har varit mycket ett tag. Mycket med skolan (rättning av nationella prov, nervösa elever som börjar bubbla av vårkänslor), universitetet (snart dags för den nästsista inlämningen), lokalen (dags för olika kursstarter), mässan (planering, struktur, tur jag fått hjälp av maken med fakturor och dottern med bakandet till fiket) och livet i stort.

Men idag är jag ledig. Ska baka det sista till mässan, tvätta lite och sen se till att de tavlor som ska vara med på utställningen, på tisdag och några veckor fram, får ramar på sig.

Inte mest off, i alla fall.

Hade en duktig man som kom och höll föreläsning i lokalen idag. Om självkännedom, ungefär. Det blev intensivt men riktigt bra.

Efter det hämtade maken upp mig och vi åkte till goda vänner på middag. Jag som känner mig allmänt off och trist kom på att jag nog inte är tröttast i världen trots allt. Vi kom att prata om Snobbar som jobbar. Vännen, som är tio år äldre än vad jag är, säger då att "Det är ju inte klokt, det var ju fyrtio år sen det programmet var nytt." Sen vänder hon sig till mig och sa "Fast för dig är det ju bara trettio år sen."
Är hon bäst på matte, eller vad?

Nu avslutar jag dagen med en bit ugnspannkaka (som dottern gjort) och ett glas rött. Inte den bästa blandning  världen men....


Meningslös vecka

Har haft en totalt meningslös vecka. Har sovit och bläddrat i gamla söndagsbilagor. Helt totalt meningslöst.

Fastnade på Youtube igår, det var nog det enda vettiga jag har gjort på lovet.

Tur jag ska få gå på rolig kurs idag och sen äta middag hos bästaste vännerna.Visst går han över gränsen. Men rätt, har han.


Horoskop

Läser i dagens horoskop att: "Att damma av en gammal hobby höjer livskvaliteten. Unna dig att roa dig ett tag."

Jag som har planerat att frosta av frysen.

Blodbrist

Så, nu fick jag pratat med läkaren. Jag är inte döende (inte mer än i vanliga fall i alla fall). Jag har blodbrist. Rätt skönt att få det ur världen. Det förklarar ju massa av mina symptom.

Och det är ju som kloka vännen Å sa: Det är ju inte så konstigt att du har blodbrist om dom tog 10-15 liter när dom gjorde testerna.

Dagens fråga! Hur många supersura dragster...

img_0761 (MMS)

Dagens fråga! Hur många supersura dragster 2000 kan man äta innan tungan är nästan sönderfrätt? Svar: Betydligt färre än jag har ätit senaste veckan.


Hänga på låset

Vaknade på min lediga dag igår med ögoninflammation på ena ögat. Det var rött och svullet och jag såg (i alla fall på halva ansiktet) som om jag hade haft en riktigt hård natt. Jag hade dessutom tvättat jeans så när jag skulle köra dottern till skolan vilket jag lovat drog jag på mig ett par halvsmutsiga joggingbyxor, stora vinterkängor och åkte. Jag skulle ju ändå inte träffa nån.

När jag släppt av dottern kom jag på att mjölken var helt slut och bestämde mig för att springa in snabbt och köpa en liter. Efter jag gjort det gick jag förbi systemet och kom då på att vi skulle ha en flaska rött till lördag. Jag bestämde mig då för att gå in och fixa det när jag ändå var där.

Så två minuter över tio, en måndag, gick (sjavade) jag in på systemet med rödsprängt öga (bara ena), smutsliga joggingbyxor, oduschad, med stora hafsiga vinterkängor och köpte vin. Nåja, dom ska väl ha nåt att prata om dom med. Om dom ens brys sig.

Lena Nyman

Ska tillbringa dagen i morgon (efter att ha målat klart det vita, trista) med att se Ronja Rövardotter.

Sorgligt är det allt.


Nojjig

Var hos min favvoläkare (om man nu kan ha en sån) förra veckan eftersom jag varit så otroligt trött ett tag. Jag sover så fort jag kommer åt. Han bestämde i alla fall att jag skulle ta en massa prover på olika saker, jag tror att dom tömde mig på en tio-femton liter blod. Minst. Han avslutade vår träff med att säga att "om proverna inte visar nåt så hör jag inte av mig förrän nästa planerade besök, är det nåt så hör jag av mig".

Idag när jag kom hem låg ett brev i brevlådan. Ett "Kontakta sköterskan för en telefontid till mig"-typ av brev. Så nu nojjar jag totalt. Det måste ju vara något. Men å andra sidan, hade det varit akut hade han väl inte nöjt sig med en telefontid om några veckor?

Nåja, den som lever får se. För det gör jag väl om några veckor också....

Tiden

Redan torsdag!

Stanna tiden, jag hinner inte med!

Revidera åsikter

Jag har en person i min närhet som jag ibland behöver träffa. Vi har aldrig varit riktivt överens. Säger den ena nej säger den andra ja, just bara för att säga tvärtom.

Eftersom det inte varit nån varken bra eller smart strategi, utan enbart tröttsam, behövde jag tänka om. Jag blev mer inne på linjen "if you can't beat them, join them". Jag började bli lite trevligare. Jag började lyssna. Och då hände nåt. Jag kom på att personen i fråga inte är så dum. Jobbig, javisst. Lite av en Besserwisser, javisst. Men inte helt fel.

Jobbigt läge. Att erkänna att jag hade fel...

RSS 2.0