Överanalyseringar?

Jag läste precis en om kvinna som tycker till om vampyrintresset som nu är. Enligt henne handlar 80-talsfilmen Lost boys egentligen om aidsrädsla och ville få tittarna att inte ha tillfälliga sexuella förbindelser. Låt den rätte komma in handlar egentligen, enligt henne, om "konsumtionssamhällets alla krav på hur vi ska se ut och bete oss". Och tv-serien True Blood visar på hur förtryckta grupper, som homosexuella, får kämpa för sina rättigheter i samhället.

Men hallå? Kan inte en bok/film bara få vara en bok/film, underhållning för stunden och kanske ge lite nyväckta tankar?  Det hade varit intressat att se om författarna håller med om hennes analys. Måste alla författare ha en djupare tanke bakom det de gör?

Naturlig kvalitet?

Var på Frölunda torg häromdagen och hittade den här i skyltfönstret till Teknikmagasinet. Ett riktigt fynd!
Eftersom jag tog bilden med mobilen är det lite svårt att se texten men den lilla texter lyder:
Trådlös, snygg storsäljare


Måla

Yngsta dottern började riva tapeter för ett bra tag sen. Hon vill måla om i sitt rum. Det projektet har stått still ett tag men nu när det ändå är lov ett par dagar till vill jag sätta igång. Jag menar, alla hallmöbler står ju överallt i huset på grund av vattenläckan så varför inte röra till det ytterligare och försöka få ut hennes möbler nånstans också?

Rättvisemärkt

Ingen kan väl ha ungått att höra om Doledebatten som härjat fritt i tidningar och tv. I korthet. Folk som arbetar med bananer (och andra frukter, grönsaker m.m.) som besprutas hårt blir sjuka och dör. Tidigt.
"Alla" vet att rättvisemärkt och ekologiskt är bättre för både folk och miljö, så varför köper man inte det alternativet när det finns? För ekonomins skull? Är andra människors välbefinnande inte viktigare än så? Eller är det så att det inte räknas eftersom det inte är i Sverige folk drabbas?
När jag köpte vaniljsocker för ett bra tag sen såg jag att ett rättvisemärkt alternativ fanns. Det kostade ungefär tio kronor mer än det andra men är det inte värt det? Hur ofta köper man vaniljsocker? Den tian, betyder den verkligen så mycket för mig?
Och häromdagen blev maken rätt förvånad när han var och skulle köpa kaffe och först inte hittade det ekologiska. Ett butiksbiträde berättade då att dom går från det mer och mer. Folk köper det inte. Varför?

15 år

Idag fyller yngsta dottern 15 år. 15 år! Det är ju på gränsen till obegripligt. Vart tog min lilla bebis vägen?

Grattis skruttunge!

Snabba samtal

Vi är bara fyra i familjen och ibland kan jag tycka att det är skönt att vi inte är fler. Vi har en tendens att prata alla på en gång, lyssna i kors och svara hit och dit och hur hade det då blivit om vi varit ännu fler? Det är inte alltid det blir så bra ens nu på bara fyra.
Äldsta dotterns värmländske (vilket han får småpikar om hela tiden) pojkvän J var hemma i helgen. Vi satt som vanligt och åt och pratade. När jag sen sa något till honom sa han: "Det enda jag har hört är Värmland, Värmland, Värmland och två köttbitar". Han hängde inte med, stackaren.
Och igår när vi satt och åt pratades det igen huller om buller om allt. Äldsta dottern och maken pratade om ett tv-program om Berlinmurens fall. Yngsta dottern kastar ur sig "Jag måste ta av mig sminket". Maken svarar då äldsta dottern och säger "Det måste jag se" men det gjorde ändå att vi alla blev knäpptysta innan vi fattade att det inte var yngsta dotterns sminkborttagning som var det intressanta utan att han var kvar vid i Berlinmurens fall. Han är inte heller alltid så snabb. Kan tro att det är ett manligt drag?


Trött

Vet inte om det är trötthet eller hösten eller att det varit mycket att göra eller allmänt uttråkighet men trött har jag varit ett tag. Jag tycker inte att jag gör annat än sover. Eller jo, det är ju det jag gör. Jobbar, jobbar, pluggar och vardagen på det. Nu är det i alla fall lugnare. Hemtentan skickades in igår, ny kurs börjar i och för sig idag men i början är det lite lugnare. Ledig från jobbet denna vecka (pluggvecka) och höstlov nästa. Inte så illa.

Vad det gäller vattenläckan vet vi väl inget alls än. Dom har tagit bort isolering och sånt under köket och nu står en fläkt i hallen och brummar för fullt. Dom sa att dom skulle riva badrummet men har inte börjat där än. Så jag kan tycka att fläkten är lite meningslös. Det vore väl bättre att riva allt först och sen torka med fläkt.
Det funkar i alla fall helt okej. Men vad jag saknar mitt badkar!

Bibliotek

Häromdagen när jag var på universitetet gick jag in på UB för att skaffa nytt lånekort. Det gamla har jag inte använt på över tio år så det var på tiden. Inga problem, jag fick mitt nya och eftersom jag var ute i god tid gick jag runt och tittade lite.

Av nostalgiskäl gick jag till den avlägsna salen där vi ofta satt och pluggade när jag läste då för dryga tio år sen. Det är ett rum fullt av gamla dammiga böcker och jag undrar om nån nånsin lånar nån av dom.

När jag kom in dit så kände jag direkt igen lukten, den speciella gamla luntor har. Inte helt oävet. Det är lite så att jag funderar på hur det är att jobba där. Gå omkring och mysa över och se och känna alla dessa böcker. Det bor nog en bibliotekarie inom mig. Bara jag skulle slippa alla jobbiga kunder så.


Droger och bilkörning

Otroligt kul.


Sova som en sten?

Idag kom "nu river vi hela skiten-gubbarna" och började titta på vattenläckan. Dom rev golv, bankade ner väggar och förde en massa oljud. Det här var dock inget som störde äldsta dottern som utan problem sov genom hela processen ett rum bort. Hon hade inte ens hört att dom var där.

Jag trodde i min enfald att ingen skulle kunna komma in och stjäla nåt om dom ville när nån var hemma men det är tydligen bara att gå in och ta för sig. Om man nu skulle hitta nåt som var värt att stjäla...

Gymnasieval

Äldsta dottern har alltid vetat vad hon ville gå för program på gymnasiet. Jag tror banne mig att hon var klar över sitt gymnasieval redan när hon föddes. För henne har alltid bara funnits Teater. Yngsta dottern däremot har inte en aning. Nu börjar det närma sig (några månader kvar till val) och hon börjar bli stressad. Buden är många.

För att underlätta lite åkte vi in till gymnasiemässan idag. Det, kan man lugnt säga, gjorde det inte alls lättare. Snarare tvärtom. Jösses, vad massa roliga program det finns idag. Det är nästan synd att jag inte kan få gå gymnasiet idag. Att arbeta på ett, räknas liksom inte.

Yngsta dottern sitter nu med broschyrer från hur många ställen som helst. Tycker synd om henne men tror ändå att hon är nere på tre olika skolor, två olika program. Men vem vet? Hon hinner säkert ändra sig igen.


Vatten

Det visade sig att vi inte alls hade nåt vattenmonster i avloppet, nån som ville äta upp oss alla till frukost. Vi har en vattenläcka. Ett rör, nånstans mellan grovkök, kök, hall och badrum nummer ett läcker och det vattnet är det som färdas till alldeles för många platser där det inte ska vara.

Jag kan se både uppbrutna väggar, stora fläktar och pengar som flyger iväg framför mig. Det vete katten om jag inte hellre hade ett monster, det hade i alla fall varit lite exotiskt.

Äpple

Det var ju kanelbullens dag igår, vilket jag inte tror att nån missade. Här blev det inga bullar bakade men för att få lite kanel i vardagen bakade jag äppelmuffins.

Jag skalade ett äpple och tog det jag behövde, resten av äpplet lät jag ligga skalat på bänken och misstänkte att dottern skulle sno åt sig det. Det gjorde hon emellertid inte så när jag kom hem flera timmar senare låg det kvar på bänken. Inte ovanligt med det men det jag reagerade på var att det inte var det minsta brunt. Det såg lika fint nyskalat ut som när jag lämnade det. Kan inte låta bli att undra hur mycket bekämpningsmedel det äpplet innehöll.

Vattenmonster?

Jag läste för ett bra tag sen en skräcknovell av John Ajvide Lindqvist. Den handlade i korthet om ett högt hyrehus där det helt plötsligt började hända saker. En av invånarna i huset upptäckte att huset började bli svängt, ungefär som ett C. Sen hände det även saker med vattnet i huset. Det blev översvämningar på vissa ställen och tomt på andra. Det hela slutade med att det var nån sorts monster som tog sig upp via vattenledningarna och gjorde slut på alla som bodde i huset.

Vi har börjat få problem med avloppet, eller nåt. I grovköket i ena sidan av huset blir det en vattenpöl på golvet varje gång vi tvättar, i badrummet på andra sidan av huset försvinner vattnet ur toan så det luktar avlopp.

Det jag vill ha sagt med det är att om vi inte hörs igen så vet ni varför.

RSS 2.0